Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Всеукраїнський тиждень права, Варварин день: що можна та не можна робити 4 грудня

4 грудня 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є важлива подія, свято професійне, свята цікаві та свято церковне. З останнім пов’язана низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

4 грудня в Україні розпочинається Всеукраїнський тиждень права. Подія відбувається від 2008 року в тиждень першого зимового місяця, який містить 10 грудня. Саме цього дня Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини (1948 рік). Головна мета свята полягає у підвищенні рівня освіченості громадян у своїх правах, виховання належного ставлення до прав інших людей.

У понеділок, 4 грудня у світі відзначають Міжнародний день банків. Мета свята — показати суттєвий внесок світових банківських установ у покращення рівня доходів та умов життя громадян. ООН визнає важливість банків у сталому розвитку держав.

Крім того, 4 грудня відзначається День печива. Він присвячений одному з найулюбленіших солодких ласощів у всьому світі, вшановує печиво у всіх його різноманітних формах, від класичного шоколадного до інноваційних нових смаків. Це день, коли можна пекти, ділитися і, звісно, насолоджуватися цими чудовими ласощами.

Походження печива сягає 7-го століття в Персії, одному з перших регіонів, де почали вирощувати цукор. Цей солодкий інгредієнт здійснив революцію у випічці та призвів до створення печива. Подорожуючи та мігруючи, європейці принесли мистецтво виготовлення печива на нові землі, в тому числі до Америки. До 14-го століття печиво було поширеним ласощами в Європі, яким насолоджувалися люди всіх соціальних верств.

Ще 4 грудня є Міжнародним днем гепарда. Свято було створене для привернення уваги людей до проблем, з якими стикаються гепарди сьогодні. Запровадив подію Фонд збереження гепардів. Раніше ці тварини проживали практично по всій території африканського континенту та в значній частині Азії. Однак через промислову та сільськогосподарську діяльність людини популяція гепардів значно скоротилася.

Православна церква України 4 грудня за новим стилем вшановує пам’ять великомучениці Варвари Іліопольської. Зазвичай у Варварин день настають справжні сильні морози. На вулиці ставало дуже холодно і дув вогкий вітер, а темніло дуже рано. Тому наші предки це народне свято в основному проводили вдома.

Варварі жінки молилися святій про сімейне щастя, щасливий шлюб, легку вагітність та пологи, здоров’я дітей. Вірили, що в народне свято 4 грудня свята Варвара чує всі молитви, оскільки вважається жіночою заступницею.

Селяни до цієї дати влаштовували ярмарки та розпродажі. Продавали зимові речі, м’ясо і сало, сани, дрова.

Починалася підготовка до Різдва. Незаміжні дівчата бралися до ворожіння. Особливо популярним було таке: вирізати в саду гілочку вишні, принести додому і поставити у воду. Якщо до Різдва гілочка пустить листочки, наступного року всі бажання здійсняться і дівчина вийде заміж.

Свято 4 грудня здавна вважається вдалим для будь-якого рукоділля, творчості та хобі.

Що не можна робити

  • категорично заборонено сваритися і конфліктувати з рідними. Не варто псувати відносини з близькими, інакше вони не стануть колишніми.
  • після Варвари до самої весни за прикметами не можна копати землю.
  • забороняється важка фізична праця: прання, будівництво, вибивання килимів і ковдр. Не варто підіймати важкі предмети, інакше ризикуєте нашкодити здоров’ю.
  • як і в інші церковні свята, не можна лаятися матом, заздрити, бажати зла іншим людям.

Народні прикмети

  • Сніг падає і відразу тане – до потепління, залишається на землі – до морозів.
  • Якщо день видався сонячним і морозним, то зима буде м’якою. А якщо 4 грудня тепло і сиро, то зима виявиться суворою.
  • Багато снігу випало – до хорошого врожаю в наступному році.
  • Блакитне небо в цей день віщує похолодання.
  • Північний вітер дме – до морозів, західний – до сніжної, але теплої погоди, південний – до мокрого снігу та ожеледиці.
  • Сильний ранковий туман обіцяє поліпшення погоди.
  • Якщо протягом дня часто змінюється напрямок вітру, то весь грудень буде мінливим.

Іменини святкують: Геннадій, Іван, Уляна, Яна, Варвара.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 3 грудня. Також повідомлялося про погоду на 4 грудня, 

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

 

Нагору