Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День, коли краще мовчати: що відзначають 3 грудня в Україні та світі

3 грудня 2023 року – понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є важлива дата. свята цікаві та свято церковне. З останнім пов’язана низки народних прикмет та заборон. 

Про них розповість Інформатор.

3 грудня в Україні і світі святкують Всесвітній день комп’ютерної графіки або День 3D. Свято започаткувала американська компанія Alias у 1998 році. Дата святкування обрана на честь абревіатури тривимірної графіки (3D), число 3 та D – December (що перекладається з англійської мови як «грудень»). Ідею свята підтримали великі компанії, але спочатку цей день стосувався лише 3D-аніматорів. Зараз День комп’ютерної графіки відзначається значно ширше, охоплюючи усіх спеціалістів даної галузі. Заходи, присвячені цій події, тривають до десяти днів (конференції, майстер-класи, онлайн-інтерв’ю).

Також 3 грудня відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю. Цей день не є святом не є святом. Він покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності і добробуту, звертає увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства – людей із інвалідністю.
Крім того, 3 грудня Міжнародний день боротьби проти пестицидів. Цю дату почали відзначати з 1984 року, коли на заводі з виробництва пестицидів в Бхопалі (Індія) сталася екологічна катастрофа. Щоб привернути увагу до розв’язання проблем, які виникають внаслідок виробництва та застосування небезпечних хімічних речовин, Латиноамериканські активісти проти пестицидів оголосила 3 грудня Днем боротьби з пестицидами, який незабаром став міжнародним. В цей день екологи усього світу проводять акції та протести, нагадуючи про накопичення у довкіллі значної кількості шкідливих хімічних речовин, зокрема пестицидів, які акумулюються в довкіллі та накопичуються в організмах людей і тварин, спричиняючи важкі наслідки для їх здоров’я.

3 грудня за новим церковним календарем згадують святого Іоанна Мовчальника, єпископа Колонійського. У народному календарі – Івана Мовчальника.

У святого Іоанна просять про одужання для себе і близьких. Цього дня потрібно якомога менше говорити – вважається, хто весь день промовчить, той наступного року позбудеться невдач. Якщо ж не говорити не виходить, то потрібно зважувати кожне слово.

Що не можна робити

  • лаятися, особливо з близькими – сварки триватимуть весь рік;
  • давати обіцянки;
  • відмовляти в допомозі та милостині.

Народні прикмети

  • снігопад зранку – вдень буде ясно і сонячно;
  • якщо цього дня заспіває снігур, а сорока сховається під дах – скоро почнеться хуртовина;
  • цілий день йде сніг – до заморозків, а якщо вигляне сонце – до потепління;
  • дивилися, який сьогодні день: зірки постійно мерехтять — чекайте на завірюху;
  • в печі тріщать дрова — до сильних морозів;
  • під вікном цвірінькає снігур — можете чекати на відлигу;
  • на талу землю падає сніг — до неврожаю;
  • снігу нападало мало — наступного року буде поганий урожай.

Іменини святкують: Андрій, Варвара, Георгій, Іван, Микола, Сава, Федір, Кирило.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 2 листопада. Також повідомлялося про погоду на 3 листопада.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору