Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Всесвітній день дитини, День педіатра: що відзначають 20 листопада в Україні та світі

20 листопада 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є важлива дата, свято професійне та свято церковне. З останнім пов’язані низка народних прикмет та заборон. 

Про них розповість Інформатор.

20 листопада відзначається Всесвітній день дитини. Дата вибрана не випадково, адже саме 20 листопада в 1959 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини. Також 20 листопада в 1989 році  Генеральна Асамблея ООН прийняла Конвенцію про права дитини. Починаючи з 1990 року одночасно з Всесвітнім днем дітей також відзначають річницю дня прийняття Генеральною Асамблеєю ООН як Декларації, так і Конвенції про права дітей. Метою Дня є привернення уваги до проблем дітей у всьому світі та реалізація заходів стосовно добробуту дітей.

Також 20 листопада своє професійне свято відзначають лікарі-педіатри. Це свято було створене за ініціативи Генеральної Асамблеї ООН. У різноманітних акціях та заходах беруть участь різні країни світу, адже кожної людини на Землі стосується здоров’я дитини. Педіатрія є окремою галуззю медичної науки, яка полягає у збереженні здоров’я дітей. Завдяки розвитку педіатрії людство змогло скоротити процент дитячих хвороб, зменшити кількість смертельних випадків від них.

А ще 20 листопада День пам’яті трансгендерів. Цей день нагадує про упередження та дискримінацію, з якими стикаються трансгендерні люди в усьому світі, і є закликом до дій для розв’язання поточних проблем, з якими стикається трансгендерна спільнота.

20 листопада (3 грудня за старим стилем) – день пам’яті святителя Прокла, архієпископа Константинопольського, а також преподобного Григорія Декаполіта.

У святого Прокла просять допомоги в сімейних справах, також він охороняє від хвороб і темних сил. Цього дня заведено миритися і розв’язувати старі проблеми.

За народними прикметами вважається, що 20 листопада потрібно неодмінно випрати білизну – це захистить дім від недуг і неприємностей. Усі покупки, зроблені сьогодні, прослужать довго. Можна позбуватися старих меблів – вважається, що тоді справи підуть вгору.

Що не можна робити

  • Цього дня краще не ходити до лісу, можна загубитися.
  • Не можна давати і брати гроші в борг.
  • Заборонено сваритися, лаятися, лихословити.

Народні прикмети

  • галки й ворони галасують – до снігу;
  • річки вкрилися льодом – влітку буде багатий урожай пшениці;
  • півні розспівалися – до тепла;
  • ворони ховають крила під дзьоб – до холоду;
  • кури рано йдуть на сідало – буде мороз.

Іменини святкують:  Григорій, Володимир, Арсеній, Олександр, Олексій, Анна, Тетяна.

Раніше Інформатор писав про те, що святкують 19 листопада. Також повідомлялося про погоду на 20 листопада.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору