Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Що відзначають 19 листопада в Україні та світі та чого не можна робити в цей день

19 листопада 2023 року неділя. В Україні та світі відзначають декілька професійних та цікавих свят. Є також свято церковне. З ним пов’язані з ним низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

19 листопада своє професійне свято відзначають метеорологи. Повсякденна цілодобова робота метеорологів, гідрологів, синоптиків дає змогу завчасно вжити заходів для запобігання можливим збиткам від небезпечних явищ погоди. Щорічно люди цієї важливішої професії дають близько 275 тисяч прогнозів і попереджень, в тому числі близько 1,5 тисяч оперативних інформацій та спеціальних доповідей; більше 7 тисяч щоденних гідрометеорологічних бюлетенів, близько тисячі агрометбюлетеней, близько 80 тисяч метеорологічних і 100 тисяч авіаметеорологіческіх прогнозів, близько 5 тисяч попереджень про небезпечні і стихійні гідрометеорологічні явища.

Також 19 листопада святкують День працівника скляної промисловості. Підставою для вибору дати стало те, що 19 листопада 1711 народився вчений-природознавець Михайло Ломоносов. Він був творцем хімічного виробництва глазурі, скла, порцеляни, розробив технологію та рецептуру кольорового скла, яке використав для створення мозаїчних картин.

19 листопада в усьому світі відзначається Міжнародний чоловічий день – свято, присвячене підтримці чоловіків усього світу і висвітленню чоловічих проблем. Мета Міжнародного чоловічого дня – привернення уваги до ґендерної дискримінації чоловіків при визначенні важливості їхньої ролі в сім’ї та вихованні дітей. Також організатори свята наголошують на збереженні здоров’я хлопчиків і чоловіків, на їхньому соціальному, емоційному, фізичному та духовному добробуту.

19 листопада є також Всесвітнім днем туалету. Близько 60% світового населення (4,5 мільярда осіб) або не мають туалету вдома, або їх туалет не обладнаний для безпечної утилізації нечистот. В одній третині зі шкіл по всьому світу немає туалетів. 900 мільйонів школярів не можуть вимити руки після туалету через брак належних умов, що веде до поширення хвороб. 2,5 мільярда людей не мають доступу до належних засобів санітарії, у тому числі туалетів або просто вбиралень з вигрібною ямою, що має катастрофічні наслідки для людського здоров’я, гідності та безпеки, довкілля та соціально-економічного розвитку.

У народному календарі 19 листопада – свято Овдій Дбайливий, тобто покровитель. Пророка Овдія вважають покровителем сім’ї та домашнього побуту. Тому його також називають Дбайливим. У святого просять сімейного добробуту.

Традиційно цей день заведено проводити вдома: зранку можна піти до церкви, а після зайнятися господарськими справами. За старих часів вірили, що в цей час усюди снують злі духи, тому зачиняли в будинку всі вікна та двері.

Радять цього дня позбутися старих речей – вважається, що в такий спосіб людина позбувається проблем і непотрібних турбот, а також приготувати збитень – спеціальний настій із трав із медом, який зміцнює здоров’я.

Що не можна робити

  • не слід без потреби виходити з дому, особливо після заходу сонця – вважається, що це може мати нехороші наслідки або можна прихопити хворобу;
  • не можна сваритися, лаятися, сперечатися – маленькі сварки можуть стати великими конфліктами;
  • не треба ображатися на рідних і близьких;
  • не можна викидати залишки їжі – їх слід віддати тваринам, щоб не бідувати.

Народні прикмети

  • Похмура погода вказує на те, що незабаром почнеться відлига.
  • Якщо на небі немає жодної хмаринки, то будуть заморозки.
  • Вітряна та сніжна погода до довгої та холодної зими.
  • Червоний захід сонця віщує сніг або дощ.

Іменини святкують: Олександр, Валентин, Геннадій, Денис, Дмитро, Іван, Костянтин, Леонід, Михайло, Петро, Семен, Сергій, Тимофій, Федір, Яків.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 18 листопада. Також повідомлялося про гороскоп на 19 листопада.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору