Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

2 листопада: яке народне свято, прикмети погоди та чому не можна витрушувати килими та ковдри в цей день

2 листопада відзначають Міжнародний день боротьби з насильством і булінгом у закладах освіти, Міжнародний день проєктного менеджера, Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів. Православна церква України вшановує пам’ять мучеників Акіндіна, Пігасія, Афонія та Анемподиста, а також преподобного Маркіяна Киринейського. У народі відоме свято під назвами Акіндін і Пігасій, житниці, Артем’єв день.

Хто відзначає сьогодні День ангела, – розповість Інформатор.

Міжнародний день боротьби з насильством і булінгом у закладах освіти

Міжнародний день боротьби з насильством і булінгом у закладах освіти (International Day Against Violence and Bullying in Education), відзначається в перший четвер листопада. Цей день присвячений підвищенню обізнаності про значну кількість дітей та підлітків у всьому світі, які стикаються з насильством та булінгом у школі, що негативно впливає на їхнє здоров’я, добробут та освіту.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет підкреслив, що з 2020 року перший четвер листопада відзначається як Міжнародний день боротьби з насильством і булінгом у школах. Цей день слугує важливим нагадуванням світові про те, що будь-яка форма насильства в школі порушує права учнів на освіту, здоров’я та благополуччя. У звіті ЮНЕСКО за 2019 рік зазначено, що майже кожна третя дитина стикається з булінгом, а кожен десятий учень стає жертвою кібербулінгу.

Міжнародний день проєктного менеджера

Професійне свято запровадили в 2004 році. Його створили для того, щоб вшанувати працю спеціалістів в галузі керування проєктами. Без грамотної координації неможливо реалізувати будь-які програми ефективно, плідно та з найменшими витратами ресурсів.

Менеджери займаються запровадженням різноманітних заходів, втілюють комерційні, промислові, будівельні, навчальні та інші проєкти.

Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів

18 грудня 2013 року на своїй 68-й сесії ГА ООН прийняла резолюцію, в якій постановила проголосити 2 листопада Міжнародним днем припинення безкарності за злочини проти журналістів. Дата була вибрана в пам’ять про двох французьких журналістів, убитих у Малі 2 листопада 2013 року.

Ця резолюція засуджує акти насилля щодо журналістів і працівників засобів масової інформації. Вона також закликає держави-члени ООН зробити все можливе для попередження насилля й притягнення до відповідальності винних у здійсненні злочинів проти журналістів.

Акіндін і Пігасій або Артем’єв день

Наші предки в народне свято 2 листопада молотили і сушили зерно, готували запаси на зиму, прибирали льохи. У господарських приміщеннях розкладали клейкі пастки від гризунів. Також для боротьби з шкідниками і грибком склади обкурювали димом полину.

У давні часи свято 2 листопада було відоме під назвою житниця. Селяни в цей день возили на млин зерно і мололи в борошно. Святим Акіндіну і Пегасію молилися про хороше збереження врожаю і про захист комор від пожежі. Деякі люди вірили в духів стодоли (стодольників) і намагалися їх задобрити частуваннями, щоб ті не псували урожай.

Наші предки в цей день топили піч і спалювали листя і сміття у великих бочках. Вважалося, що вогонь в цю дату має очисну силу. Якщо в нього вкинути одяг або взуття хворої людини, то полум’я поглине хворобу.

Святий Артемій, який шанується в цю дату за старим стилем, вважається покровителем бійців і отаманів. Йому можна помолитися про благополуччя, здоров’я і захист воїна.

За прикметами, народжена в це народне свято людина буде сильною духом і знайде спільну мову зі звірами. У цю дату побоювалися вовків, які через голод могли проникати в людські будинки. Для відлякування вовків дзвонили у великий дзвін.

Що не можна робити 

У цей день не варто ходити в ліс, гори і будь-яку дику місцевість через агресивних звірів і непередбачувану погоду.

Не можна в цей день займатися справами, які залежать від удачі. Везіння буде не на вашому боці.

Витрушувати матраци, килими, ковдри в цей день – до бідності.

Нікому не розповідайте про великі покупки, придбання коштовностей і про заначки в цей день, інакше ризикуєте накликати злодіїв.

Якщо завинили перед близькою людиною, то відразу попросіть вибачення, інакше відносини сильно зіпсуються.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Дятел посилено стукає по дереву – до дощу.
  • Якщо 2 листопада пішов дощ, то весь місяць буде дощовим.
  • Хмари пливуть проти вітру – до раннього першого снігу.
  • Якщо в лісі чути, як виють вовки, то скоро похолодає.
  • Вітер протягом дня часто змінює напрямок – до мінливої погоди в листопаді.
  • Прилетіли синиці – до ранньої зими.
  • Не варто чекати ранньої осені, якщо верби не пожовкли.

Іменини: Костянтин, Домініка, Альберт, Леопольд, Маркіян.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 2 листопада. Писали, про погоду на 2 листопада.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору