Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

18 листопада – День сержанта Збройних Сил України: що відзначають у світі, прикмети погоди та що не можна робити

18 листопада відзначають День сержанта Збройних Сил України, Всесвітній тиждень обізнаності про антибіотики, День ресторану. Православна церква України вшановує пам’ять мучеників Платона, Романа Диякона і Варула Отрока, а також читця Алфея Кесарійського. У народі відоме свято під назвами Платон і Роман Зимовказівники, Галактіонів день, День чумацькості.

Хто сьогодні відзначає іменини, – розповість Інформатор.

День сержанта Збройних Сил України

В Україні цей день святкують від 2009 року, однак дата та мета свята з часом змінювалася. У 2019 році пʼятий президент України Петро Порошенко переніс дату святкування на 18 листопада.

Мета дня – вшанувати відданість сержантів і старшин військовій справі, відповідальності, мужності, героїзму та професіоналізму під час виконання службових обов’язків.

Сержанти є ключовою ланкою в українській армії та кістяком бойового підрозділу. Нині сержанти щоденно доводять свою відданість державі на полі бою.

Всесвітній тиждень обізнаності про антибіотики

Щорічно у листопаді проводиться Всесвітній тиждень обізнаності про антибіотики. Починаючи з 2020 року встановлено фіксовану дату – з 18 по 24 листопада.

Глобальна кампанія спрямована на те, щоб підвищити обізнаність і розуміння стійкості до протимікробних препаратів. Ініціатором проведення виступила Всесвітня організація охорони здоров’я у 2015 році.

Метою цього тижня є розв’язання проблеми необізнаності людей у темі антибіотиків, що призводить до необґрунтованого та неправильного їх використання. Стійкість до антибіотиків – серйозна загроза, яка з’являється як результат нераціонального вживання цих ліків.

День ресторану

Ідея створення Дня ресторану з’явилася у 2011 році у Фінляндії: друзі мріяли відкрити власний ресторан, проте брак коштів та бюрократія їм заважали, тоді вони запропонували ініціативу, яку швидко підхопив та розповсюдив Facebook.

Суть полягає в тому, щоб запросити усіх охочих до відкриття власної кав’ярні чи бару на один день. Таке свято підкорило серця прихильників вуличної їжі – День ресторану активно відзначається в Японії, Італії, Португалії, США, Німеччині, Австралії, Чехії, Нідерландах та в інших країнах.

Платон і Роман Зимовказівники

Народне свято 18 листопада здавна вважається вдалим для грошових справ. Наші предки в день Романа брали монетку найбільшого номіналу і говорили: “Платон і Роман, насипте мені грошей повен карман”. Після цього клали монетку в кишеню і не витрачали весь рік. Вірили, що такий простий ритуал принесе людині фінансове благополуччя.

Сільськогосподарські роботи до цього дня вже були завершені. Наші предки займалися збором ягід калини – національної рослини українців. Вважалося, що калину потрібно збирати після початку заморозків. Під дією морозу з ягід піде гіркість і вони будуть довше зберігатися.

Чоловіки в свято 18 листопада займалися різьбленням по дереву. Дівчата і жінки присвячували день вишивці. Незаміжні дівиці вишивали весільний рушник на майбутнє весілля. У кожному регіоні України були свої традиційні візерунки.

За старим стилем 18 листопада згадували мучеників Галактіона і його нареченої Епімістіі, які померли за християнську віру. У це народне свято збирали пізні коренеплоди – ріпу і редьку. Вони замінювали нашим предкам картоплю.

Що не можна робити 

У цей день краще утриматися від важливих зустрічей і поїздок, підписування документів, комерційних угод.

Поганою прикметою вважається, якщо в день Галактіона посуд в будинку помиє стороння людина.

Чим більше сьогодні будете злитися і скаржитися на свою долю, тим більше неприємностей на вас звалиться в майбутньому.

Не варто викидати дитячі іграшки в цей день – краще передарувати їх комусь.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Побачили на вулиці комара або муху – в листопаді ще будуть теплі дні.
  • Якщо випав перший сніг, то через 40 днів настане справжня зима.
  • Вночі місяць погано видно і тьмяно світить – скоро погода зіпсується.
  • Якщо на калині вродило більше ягід, ніж зазвичай, то зима буде сніжною і суворою.
  • З берези досі не опало листя – до пізньої зими.
  • Дощ, що пішов 18 листопада, йтиме кілька днів.
  • Чим сильніше дме вітер в цей день, тим суворішою буде зима.

Іменини: Микола, Платон, Роман.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 18 листопада. Писали, про погоду 18 листопада.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору