Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

2 грудня – Міжнародний день боротьби за скасування рабства: чому саме цей день невдалий для великих покупок

2 грудня відзначають Міжнародний день боротьби за скасування рабства, Всесвітній день запобігання забрудненню навколишнього середовища, День оладок. Православна церква України вшановує пророка Авакума з дванадцяти малих пророків. У народі відоме свято під назвами День Авакума, Авдей-дбайливець.

Прикмети погода та народні звичаї, – передає Інформатор.

Міжнародний день боротьби за скасування рабства

Щороку 2 грудня за рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Саме цього дня 1949 року на 4-й сесії ГА ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами. В України документ набрав чинності 15 лютого 1955 року.

Метою цього дня є викорінення таких сучасних форм рабства, як торгівля людьми, сексуальна експлуатація, найгірші форми дитячої праці, примусові шлюби, насильницьке вербування дітей для подальшого використання у збройних конфліктах.

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу. Експлуататори отримують прибуток через контроль та експлуатацію інших людей. Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу.

Всесвітній день запобігання забрудненню навколишнього середовища

Всесвітній день запобігання забрудненню навколишнього середовища (World Pollution Prevention Day) або Всесвітній день боротьби із забрудненням відзначається у всьому світі щорічно 2 грудня. День спрямований на підвищення обізнаності про проблему забруднення навколишнього середовища та про те, що ми можемо зробити, щоб цьому запобігти. Сьогоднішні невеликі зміни у повсякденному житті – здорове та чисте довкілля у майбутньому.

День оладок

День оладок (National Fritters Day) відзначають 2 грудня. Давайте разом приготуємо смачні оладки! Незалежно від того, чи зроблені з фруктів, овочів чи м’яса, завжди знайдуться оладки, які сподобаються кожному.

День Авакума або Авдей-дбайливець

У народне свято 2 грудня у Київській Русі побоювалися опівночіць – нічних духів, які наганяють на людей кошмари. Щоб захистити від кошмару дитину, на неї вдягали нову нічну сорочку, змочену святою водою.

Наші предки в це народне свято проводили спеціальний обряд для достатку в родині і захисту дому від злих сил. Для цього тупою стороною сокири вдаряли по всіх одвірках і віконних рам в домі. Вірили, що такий ритуал принесе удачу. Також сокиру клали під ліжко дитини або вагітної жінки, щоб нечисть їх не чіпала.

В свято 2 грудня намагалися без потреби не виходити з дому, оскільки побоювалися, що в цю дату на землі панує зла сила, яка задурманює розум. Також в цю дату не приймали важливих рішень, не ризикували і не робили фінансових вкладень, оскільки, за повір’ями, нечисть може підштовхнути до неправильних рішень.

Наші предки 2 грудня намагалися зберегти тіло в теплі. Вірили, що тоді жодна хвороба не загрожуватиме здоров’ю. У цей день сиділи біля печі і пили трав’яний чай з медом. Мед 2 грудня, за давніми віруваннями, наділявся особливими цілющими якостями.

За повір’ями, сон в ніч з 1 на 2 грудня збудеться, якщо записати його сюжет на листочку і повторити з ранку три дні поспіль.

Що не можна робити 

У цей день не варто випасати домашню худобу.

Невдалий день для великих покупок, ризикованих фінансових вкладень і важливих починань.

У цю дату не можна пити алкоголь. Сьогодні з нетверезою людиною може трапитися біда.

Прикмета погода 

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Якщо вітер вдень змінив напрямок, то погода скоро зіпсується.
  • Похмурий день віщує швидке потепління.
  • Ясне небо – до швидких морозів.
  • Кіт ховається під ковдру – скоро похолодає.
  • Якщо випало багато снігу, то в наступному році будуть суворі морози.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Андрій, Антоніна, Борис, Віра, Володимир, Дмитро, Іван, Кирило, Костянтин, Маргарита, Марія, Матвій, Мойсей, Микола, Павло, Сергій, Степан, Тамара, Федір.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 2 грудня. Писали, про погоду 2 грудня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

Нагору