Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Що відзначають 6 листопада 2023 року в Україні та світі та чого не можна робити

6 листопада 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є важлива дата, відзначення важливих подій та свято церковне. З останнім пов’язана низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

6 листопада столиця України місто Київ відзначає роковини визволення від німецько-фашистських загарбників. Операція з визволення Києва відбулася під час битви за Дніпро. З обох сторін було залучено близько 4 мільйонів військовослужбовців. Операцію почали штучно прискорювати до 7 листопада — в радянські часи це був відомий день (Великої Жовтневої соціалістичної революції). На жаль, це спричинило серйозні та безглузді втрати серед військових.

Під час повномасштабного вторгнення росії в Україну цей день нагадує всім про силу та непереможність українського народу, його здібність відроджуватися та будувати своє нове щасливе життя.

Також 6 листопада відзначається Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів. Ця дата оголошена Генеральною асамблеєю ООН у 2001 році. Міжнародна спільнота зазначала, що шкода, заподіяна навколишньому середовищу під час збройних конфліктів, призводить до погіршення стану екосистем та природних ресурсів на тривалий період після припинення конфліктів і часто торкається не тільки однієї держави і не тільки нинішнього покоління. Доказ тому – непоправна шкода екології, яку завдало повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Крім того, 6 листопада оголошений Всесвітнім днем без паперу. Його організатори рекомендують населенню та підприємствам країн відмовитися від використання паперу хоча б на одну добу. Вони переймаються тим, що людство неекономно витрачає цей ресурс на роботі та для особистих цілей. Метою святкування є пропаганда скорочення витрат паперу у всьому світі.

6 листопаду своє свято відзначають шанувальники чудового джазового музичного інструменту саксофона. Саме цього дня народився його винахідник Адольф Сакс.Це сталося у середині ХІХ століття. Сам Адольф Сакс назвав свій винахід “мундштучним офіклейдом”, а відома всім назва “саксофон” прийшла пізніше, запропонував її відомий усьому світу композитор Гектор Берліоз.

6 листопада віряни вшановують пам’ять архиєпископа Павла.

Що можна робити

За народними повір’ями, цього дня потрібно вдягнути якусь обновку або щойно випраний одяг – тоді в майбутньому році буде удача в усьому. Щоб бути здоровим, слід з’їсти яйце або страву з яєць, а ось від м’яса краще відмовитися, щоб не хворіти. Обіцянки, дані цього дня, потрібно обов’язково виконати.

Чого не можна робити

  • Не варто погано думати про інших.
  • Краще не здійснювати великі покупки.
  • Не можна в цей день починати нові справи.
  • Краще не виносити сміття з дому.
  • Не можна брати чи давати гроші в борг.
  • Не можна з’ясовувати стосунки, підвищувати голос на старших.
  • Не можна ображати тварин;

Народні прикмети

  • ворони зібралися в зграї – піде сніг;
  • голуби воркують – погода буде теплою;
  • якщо випав перший сніг – зима буде сніжною і теплою;
  • тепло цього дня – великих холодів узимку не буде.

Іменини святкують: Павло,Серафима, Мотрона, Олександра, Єфросинія, Аліса, Олеся, Клавдія, Анатолій, Гавриїл, Арсеній, Віктор, Микола, Василь, Костянтин, Герман, Микита, Лука.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 5 листопада. Також повідомлялося про гороскоп на 6 листопада.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору