Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День робітників соціальної сфери, Всесвітній день клоуна, Міжнародний день менеджерів-волонтерів: що відзначають 5 листопада в Україні та світі

5 листопада 2023 року, неділя. Важливих державних свят в Україні немає. Я свята професійні та свято церковне. З ним пов’язана низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

В першу неділю листопада своє професійне свято відзначають робітники соціальної сфери України. Соціальні працівники допомагають самим беззахисним членам суспільства, які особливо потребують турботи: інвалідам, сиротам, пенсіонерам, ветеранам. Люди цієї професії повинні бути обізнаними у правових питаннях щодо пенсійної справи, питань соціального захисту дітей та громадян з обмеженими фізичними можливостями. Не варто забувати про навички педагога та вихователя, щоб надавати необхідну підтримку та опіку людині, що її потребує. Також у воєнний час соціальні працівники допомагають переселенцям.

Також 5 жовтня відзначається Міжнародний день менеджерів-волонтерів. Роботу цих людей шанують в усьому світі, адже співробітництво та консолідація зусиль спеціалістів дозволяють вирішувати серйозні для людства питання. До 2005 року свято збігалося з грудневим Міжнародним днем волонтерів. Потім подію відзначали 1 листопада 2006 року, пізніше перенесли на 5 листопада. Мета створення професійного свята — привернути увагу світового суспільства до необхідності та важливості праці менеджерів-волонтерів.

5 жовтня є святом для людей самої веселої та доброї у світі професії – клоунів. Клоуни – це артисти, які вміють використовувати різні комедійні штучки, щоб розважати публіку. Хоча може здатися, що бути клоуном просто, ця робота вимагає унікального поєднання творчих здібностей, щоб викликати сміх. Клоуни повинні бути завжди винахідливими, жвавими та енергійними, незалежно від їхніх особистих переживань та емоційного стану. Під час війни, коли більшість українців, а особливо дітей, майже постійно живуть у нервовій напрузі, клоуни йдуть до місць розміщення тимчасових переселенців, спускаються у бомбосховища, аби своїми дотепними жартами розрадити їх, хоч на мить змусити забути про жахи пережитого.

5 листопада в церковному календарі – день пам’яті мучеників Галактіона і Єпистими. Незаміжні дівчата цього дня моляться про хороших наречених. Згідно з повір’ями можна приманити щастя, якщо вранці біля будинку розкидати дрібні монетки. А ще рано вранці дівчина має випити склянку теплого молока з медом, яке замовлене на щасливе заміжнє життя. Також подружжя просять святих зміцнити шлюб, залагодити сварки, нерозуміння і недовіру.

За традицією цього дня закінчували збирати редьку, з якої готували страви в пісні дні, наприклад, на стіл подавали квашену капусту з редькою. Також господині, щоб відгородити дім від нещасть, обходили всі кімнати та читали молитву.

Що не можна робити

  • лаятися, особливо подружжю;
  • лихословити, пліткувати;
  • відмовляти в допомозі
  • не можна починати важливих справ, не підписувати важливі документи і не робити великі покупки.

Народні прикмети

  • випав перший сніг – через 40 днів зима;
  • сніг випав і не тане – до теплої зими;
  • град цього дня – зима настане наприкінці листопада;
  • захід яскравий – негода буде кілька днів
  • вітер дме з півночі, але хмар на небі немає — чекайте на похолодання.

Іменини святкують: Григорій, Гавриїл, Тимофій, Памфіл, Тихон, Галактіон.

Раніше Інформатор писав про те, якою буде погода 5 жовтня. Також повідомлялося про гороскоп на 5 жовтня для всіх знаків зодіаку.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору