Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В українських пологових будинках лікарі заробляють, вигадуючи новонародженим патології

В Україні щороку приблизно 200 жінок народжують. При цьому за пологи платить НСЗУ. Аби заробити більше, деякі лікарі вдаються до хитрощів, вигадуючи породіллям та новонародженим малюкам всілякі патології.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Міністерство охорони здоров’я України, породіллі отримують допомогу у рамках трьох пакетів послуг, які контрактуються НСЗУ: «Стаціонарна медична допомога без проведення хірургічних операцій», «Медична допомога при пологах» та «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках». Кожен з них гарантує безоплатні послуги для пацієнта. Зрозуміло, що за звичайні пологи медичний заклад отримує меншу суму ніж за пологи складні,  тим більше з операцією кесаревого розтину.

Дні проведеного МОЗ моніторингу свідчать, що пологові та перинатальні центри свідомо вказують несправжні діагнози для новонароджених задля переведення їх до іншої лікарні або на іншу схему лікування. Це дозволяє отримувати подвійну, а інколи й потрійну оплату за одного маленького пацієнта. За попередніми розрахунками НСЗУ, приблизно 30% дітей здійснювалась подвійна оплата медзакладам.

У середньому по країні майже 20% немовлят, які народилися хворими, переводять в інший заклад та зазнають негативного впливу внаслідок транспортування. В деяких медичних закладах їх кількість досягала 100%. Виявилося, що інколи лікарі ставлять діагнози які не є патологією, а лише тимчасовим станом пацієнта і не мають бути причиною для «лікування».

Порівняно з минулими роками значно збільшилися випадки кесаревого розтину.

“Така динаміка може свідчити про виконання операції без медичних показів, а виключно задля отримання коштів за втручання” – зазначено у повідомленні.

Під час наради з департаментами охорони здоров’я та керівниками перинатальних центрів і пологових відділень, міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко заявив наступне: “Лікарні, законтрактовані на надання перинатальної та неонатальної допомоги, мають у першу чергу дбати про пацієнтів, а не про отримання коштів від НСЗУ за начебто “хворих” дітей».

За підсумками наради було надано рекомендації для керівників пологових та перинатальних центрів щодо вирішення проблемних питань та прийняття управлінських рішень.

Раніше інформатор писав про те, скільки коштують пологи в Україні. Також повідомлялося про те, які ліки в Україні можна отримати безкоштовно,

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору