Завиванці традиційно готували на Різдвяні свята на Львівщині. Робили з різноманітними начинками – з горіхами, маком, яблуками, повидлом, сиром. Як і більшість старих рецептів – це просто і дуже смачно!
Покроковий рецепт завиванців, – Інформатор.
Інгредієнти на 2 штуки 38 см:
Опара:
- молоко – 250 мл
- цукор – 1 ст. л.
- дріжджі – 15 г
- борошно – 5 ст.л від загальної кількості
- масло – 50 г
- яйце – 1 шт.
- цукор – 100 г
- ван.цукор – 1 шт.
- борошно – 500 г
Начинка:
- горіхи – 500 г
- цукрова пудра – 100 г
- молоко – 200-250 мл
Спосіб приготування:
До теплого молока додаємо 1 столову ложку цукру та дріжджі. Перемішуємо вінчиком, щоб дріжджі розчинилися.
Додаємо 5 столових ложок від загальної кількості і замішуємо рідке тісто, як на млинці.
Накриваємо тісто рушником та відправляємо в тепло на пів години.
Утворилася опара. Додаємо туди яйце, цукор та ванільний цукор і розтоплене масло – все перемішуємо.
У два етапи додаємо поступово борошно і замішуємо тісто.
Вимішуємо тісто 10-15 хвилин.
Накриваємо рушником і відправляємо в тепло на 1,5 години.
Для начинки змішуємо перемелені горіхи, цукрову пудру та перемішуємо. Сюди наливаємо кипляче молоко та таким чином запарюємо горіхи. Маса не повинна бути рідкою. Накриваємо кришкою і залишаємо до повного охолодження.
Беремо половину тіста та розкачуємо у прямокутник, товщиною приблизно 0,5 см.
Додаємо начинку по всьому тісту. Залишаємо тісто по краях, щоб добре заліпити рулет.
Закручуємо щільно в рулет. Переносимо рулет у форму на пергамент.
Завиванці залишаємо у формі під рушником на 20 хвилин.
Змащуємо завиванці жовтком і випікаємо при температурі 160 – 170 градусів 50 – 60 хвилин.
Смачного!
Раніше ми розповідали, як приготувати заливний пиріг з лавашем. Писали, як приготувати лінивий печінковий торт та апельсиново-гарбузовий кекс з родзинками.
Читайте нас у Facebook, Telegram та Viber
Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook
Євгенія Глубінок