Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Глобальна загроза: ВООЗ назвала емоційний стан, який викликає серйозні проблеми зі здоровʼям

ВООЗ створила комісію, яка буде приділяти увагу питанню соціальних зв’язків. Вона буде розглядати питання, як зміцнення соціальних зв’язків може сприяти благополуччю людей і суспільства в цілому. Комісія створена на трирічний термін, щоб аналізувати це питання досконало.

Про це повідомляє Інформатор за посиланням на Дніпропетровській обласний ЦКПХ.

У Всесвітній організації охорони здоров’я зазначають, що соціальна ізоляція та самотність – поширені явища.

“Всупереч думці, що склалася, що ізоляція і самотність – це доля передусім літніх людей у країнах з високим рівнем доходу, з ними та їхніми негативними наслідками для здоров’я та благополуччя стикаються представники всіх вікових груп у всьому світі. Так, із соціальною ізоляцією стикається кожна четверта людина похилого віку у світі, і цей показник загалом однаковий у всіх регіонах. За даними досліджень, самотність відчувають 5-15% підлітків. При цьому реальні цифри, найімовірніше, набагато вищі”, – повідомляє ВООЗ.

Як заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус, високий рівень соціальної ізоляції та самотності у всьому світі призводить до серйозних негативних наслідків для здоров’я та благополуччя населення. Так, люди, які не мають достатньо міцних соціальних зв’язків, схильні до підвищеного ризику інсульту, тривожних розладів, деменції, депресії, самогубств тощо.

Тож комісія ВООЗ формуватиме глобальний порядок денний з питань соціальних зв’язків, підвищуватиме поінформованість про проблему та сприятиме налагодженню співробітництва, що дозволить виробляти науково обґрунтовані рішення для країн, місцевих громад та окремих громадян.

“Зважаючи на серйозні наслідки самотності та ізоляції для здоров’я людини та суспільства, ми зобов’язані вкладати ресурси у відновлення соціальних структур та зв’язків так само активно, як і у розв’язанні інших глобальних проблем у галузі охорони здоров’я, таких як вживання тютюну, ожиріння та криза, пов’язана із залежністю від психотропних речовин”, – заявив головний санітарний лікар США Вівек Мурті.

У чому різниця хронічної та тимчасової самотності:

  • Хронічна самотність виникає, коли у людей або немає емоційних, розумових чи фінансових ресурсів, щоб вийти й задовольнити свої соціальні потреби, або їм не вистачає кола спілкування, яке могло б забезпечити це.
  • Тимчасова самотність виявляється в короткочасних нападах почуття самотності, які повністю зникають та не залишають після себе жодних слідів.

Тож є різниця між фактичною самотністю та переживанням самотності. Тому й стратегії подолання цих станів відрізнятимуться, проте за умови, коли ця самотність стає проблемою для людини.

Раніше ми розповідали, що ВООЗ скасувала статус пандемії COVID-19. Писали, що ВООЗ визнала небезпечною поширену харчову добавку.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

 

 

 

 

Нагору