Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

22 листопад – Міжнародний день музиканта: чому сьогодні не варто конфліктувати та лаятися

22 листопада відзначають Міжнародний день музиканта, Міжнародний день сина. Православна церква України вшановує пам’ять святого Прокопія Читця родом з Єрусалима. У народі відоме свято під назвами Прокоповий день, Матрона зимова, Встановлення зими.

Прикмети погоди та що не можна робити 22 листопада, – розповість Інформатор.

Міжнародний день музиканта

Щороку 22 листопада світ збирається разом, щоб відсвяткувати Міжнародний день музиканта, день, присвячений вшануванню пристрасті, творчості та відданості музикантів, які мають силу торкатися сердець і змінювати життя своїм мистецтвом.

Дата святкування Міжнародного дня музиканта, 22 листопада, обрана не випадково. Вона збігається з днем пам’яті святої Цецилії, покровительки музикантів. За переказами, свята Цецилія була римською мученицею, яка жила у 2-3 столітті нашої ери. Її часто зображують за грою на органі або іншому музичному інструменті і шанують за її стійку віру і небесну музику, яку вона, за переказами, чула у своєму серці. Отже, це свято, що бере свій початок з дня, коли Папа Григорій XIII у 1594 році проголосив Святу Цецилію покровителькою музики, є глобальною даниною поваги музичним діячам та незгладимим слідом, який вони залишають у нашому житті. 1

Традиція святкування Міжнародного дня музиканта може здатися відносно сучасною, але її коріння глибоко історичне. Вперше він з’явився в Ере, Нормандія, як конкурс серед композиторів. Форма святкування, яку сьогодні визнає світ, зародилася в Единбурзі, Шотландія, у 1695 році. Поступово воно розправило свої крила, досягнувши до 1920 року Латинської Америки, розпочавшись з грандіозного святкування в Ріо-де-Жанейро, Бразилія.

Музика, універсальна мова, що долає кордони та єднає душі, майстри що її створюють, що її поширюють, мають власне свято.

Міжнародний день сина

Родинні свята – надзвичайно важливі, адже вони дають можливість зблизитися батькам з дітьми, бабусям та дідусям з онуками тощо. Міжнародний день сина – одне із таких свят. Цей день не належить до офіційних свят та не позначений як вихідний у календарі. Проте діти з нетерпінням чекають цього дня. Варто сказати, що Міжнародний день сина – це нагода не тільки створити справжнє свято для синочка шкільного віку, але й привітати дорослого сина. А ще це нагода різним поколінням зібратися за столом.

Прокоповий день або Матрона зимова

У народне свято 22 листопада у давнину зазвичай вже наступала зима, а в дорогу вирушали на санях. У цей період у великих містах влаштовували ярмарки та розпродажі, де люди купували сани та зимові речі.

У цю дату чоловіки різали на м’ясо свиней та баранів, а згодом готували страви з м’яса. Рибалки смажили рибу. Жінки в день Прокопія займалися прибиранням та миттям вікон.

У давні часи в це народне свято було прийнято займатися благодійністю, ділитися їжею і одягом з знедоленими. Господині перебирали в цей день речі і відносили до церкви непотрібний одяг. Батьки роздавали знайомим з дітьми речі, з яких діти вже виросли.

Наші предки вважали, що роздавати свої речі іншим людям можна тільки після прання. Якщо подарувати невипрану речі, то разом з ними можна віддати своє щастя. Крім того, дарувати випрані речі вважалося правилом хорошого тону.

Свято 22 листопада вважається вдалим для оздоровлення та позбавлення від шкідливих звичок.

Що не можна робити 

Сьогодні не можна занурюватися і пірнати в річки і озера.

У цей день постарайтеся не мочити ноги, оскільки в такому випадку ризикуєте легко підхопити хворобу. Подбайте про гарне взуття.

У цей день всі суперечки варто вирішувати мирною розмовою. Не варто конфліктувати і лаятися, щоб не зіпсувати відносини остаточно.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду у цей день

  • Багато лушпиння на цибулі – до суворої зими.
  • Якщо весь день йде сніг, то травень буде дощовим.
  • Якщо на дорогах сильна ожеледь, то зима цього року буде ранньою.
  • Ранковий туман – до швидкого потепління.
  • Дощ в цей день – до хорошого врожаю пшениці в наступному році.
  • Якщо качки ще не полетіли на зимівлю, то справжні морози настануть нескоро.

Іменини: Архип, Олексій, Опанас, Валерія, Василь, Володимир, Герасим, Іван, Ілля, Максим, Михайло, Петро, Павло, Тадей, Федір.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 22 листопада. Писали, про погоду на 22 листопада.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

Нагору