Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

13 листопада: що не можна робити та що відзначають в Україні та світі

13 листопада 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є свята всесвітні. міжнародне та свято церковне. З останнім пов’язані низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

13 листопада відзначається таке прекрасне свято, як Всесвітній день доброти. День доброти бере свій початок з 1997 року, коли в Японії створився волонтерський «Всесвітній рух за доброту» (World Kindness Movement), котрий не мав релігійного та політичного напрямків. Спочатку в нього входили лише представники тихоокеанського регіону, але пізніше географію істотно розширили.

Згідно з дослідженням психологів і лікарів з різних країн, люди, які щодня роблять добрі справи, краще почуваються і фізично, відчувають своє життя більш гармонійним, володіють кращим імунітетом, а значить – вони менше хворіють і довше живуть. І все це навіть підтверджена практичними дослідженнями – коли людина робить щось хороше іншим людям, у неї підвищується рівень лімфоцитів і розширюються судини, це веде до правильної роботи серця; мозок виробляє велику кількість ендорфінів (відомих як «гормони задоволення»), які мають заспокійливий ефект, нейтралізують дію стресу, полегшують депресію. Нарешті, чуйність супроводжується душевним підйомом, що межує з ейфорією, що пояснюється виробленням гормону серотоніну, який регулює настрій.

Щорічно у другий понеділок листопада відзначається Всесвітній день сиріт. У 2023 році ця дата випала на 13 листопада. По всьому світові створюються інтернати для сиріт. Але більшість спеціалістів запевняє, що це є найгіршим варіантом для проживання дітей. Адже без постійного контакту з близьким дорослим та турботи дитина не може всебічно розвиватися.

Метою цього свята є донесення до людей різноманітних способів допомоги дітям, які залишилися сиротами внаслідок військових конфліктів, нещасних випадків, стихійних лих, або були залишені батьками при народженні.

Війна в Україні зробила сиротами велику кількість дітей, тому відзначення цього дня для нашої країни дуже актуальне і важливе. Привернути увагу, надихнути на допомогу, організувати підтримку сиротам – мета цього дня нагадати, що ці діти потребують уваги й турботи щодня.

Також щороку 13 листопада відзначається Міжнародний день незрячих. За даними ВООЗ, близько 300 мільйонів людей в світі страждає від порушень зору, з них майже 40 мільйонів незрячі. Щорічно кількість сліпих зростає на 1-2 млн. осіб, адже що п’ять секунд втрачає зір один дорослий, а кожну хвилину – 1 дитина. Метою цієї дати є привернення уваги суспільства до незрячих людей, поширення інформації стосовно людей, які не бачать або погано бачать та їхні права.

13 листопада в церковному календарі – день пам’яті святителя Івана Златоуста. У народі 13 листопада вранці селяни йшли до церкви і молилися Іоанну Златоусту. Після храму було заведено ліпити пельмені. Існувало повір’я, що чим більше їх наліпити та з’їсти, тим щасливіше і успішніше буде наступний рік. Цей час називали пельменною порою.

Що не можна робити

  • Не варто бути скупим, інакше Новий рік зустрінете в злиднях.
  • Заборонено сваритися, ображатися, лаятися.
  • Не дозволено вирушати в далеку подорож, вона добром не закінчиться.

Народні прикмети

  • Якщо йде дощ або негода, то в наступному році буде багатий урожай.
  • В печі вугілля яскраво тліють – буде негода.
  • Вдень поривчастий вітер, який до вечора затихає – очікується потепління.
  • Чумацький шлях добре видно – настане холоднеча.
  • Якщо зірки яскраво виблискують на небі, то чекай снігопаду і похолодання.
  • Чутно як ліс шумить – погода зіпсується.
  • Днем снігопад – ввечері мороз.
  • Дерева інеєм вкрилися – до хорошого урожаю.
  • Будь-які опади в цей день обіцяють наступ врожайного року.
  • Побачили, що зайці з лісу біжать? Готуйтеся до похолодання.
  • Сніг падає великими пластівцями – до невеликого морозу.
  • Ворони каркають – до відлиги.

Іменини святкують: Антон (Антонін), Герман, Іван, Манефа, Никифор, Кіндрат, Леон, Леонард, Сильвестр.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 12 листопада. Також повідомлялося про погоду на 13 листопада.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору