Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День виноградарів та садівників, День боротьби з пневмонією: що відзначають 12 листопада в Україні та світі

12 листопада 2023 року неділя. Важливих державних свят в Україні немає. Є свято професійне, свято цікаве та свято церковне. З останнім пов’язані низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

У другу неділю листопада в Україні своє професійне свято відзначають виноградарі, винороби та садівники. Наша країна має добре налагоджену винну промисловість з давніми традиціями. Ряд українських вин мають визнану європейську якість і експортуються до Європейського союзу і країн Північної Америки.

Робота винороба така сама тяжка, як і романтична: безкраї виноградники, величезні бочки та залізне терпіння — ось будні цих майстрів. Вони щодня працюють у поті чола. Висаджують виноград, перевіряють стиглість ягід, збирають врожай, готують рослини до зимівлі й, звичайно ж, виробляють чудові напої: виноградний сік та вино.

Також 12 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з пневмонією. Ця хвороба є головною причиною смерті дітей по всьому світу: щороку ця хвороба забирає життя близько 1,4 мільйона дітей віком до 5 років – це більше, ніж СНІД, малярія та кір разом узяті. За даними ВООЗ, пневмонія стає причиною смертей у приблизно 15% дітей до 5 років. Це означає, що кожну хвилину в світі від пневмонії помирають двоє малюків.

В Україні щорічно реєструється близько 90 тисяч випадків пневмонії серед дітей віком від 0 до 17 років. Щоразу, як це вказують дані, кожні три дні в Україні від пневмонії помирає одна дитина віком до 4 років.

Лікувати пневмонію самостійно вкрай небезпечно. Лише лікарі можуть поставити діагноз і призначити своєчасне відповідне лікування.

У другу неділю листопада у світі традиційно проводиться Всесвітній день скоромовки. Це свято словесної акробатики, день, присвячений грайливому, а іноді й дратівливому світу скоромовок. Скоромовки – це більше, ніж просто веселі фрази; вони є інструментом для покращення мовлення та вимови. Їх навіть можна використовувати для практики вивчання іноземних мов.

12 листопада в церковному календарі – день пам’яті патріарха Іоана Милостивого. Йому моляться про міцне здоров’я і щастя для дітей.

Крім того, здавна вірили, що будь-яка покупка, здійснена цього дня, буде вдалою, а річ прослужить довго. Також 12 листопада закінчується сезон весіль – аж до Масляної.

Що не можна робити

  • До світанку не дозволено заглядати у дзеркало.
  • Не варто давати в борг, можуть з’явитися фінансові проблеми.
  • Заборонено займатися важкою фізичною працею.

Народні прикмети

  • дивилися, який сьогодні день: випав сніг — вже пролежить до весни, а сама весна прийде пізно;
  • погода цього дня вказує на те, якою вона буде на початку грудня;
  • хмари пливуть проти вітру до снігопаду;
  • вранці мряка — чекайте на вечірні заморозки;
  • ще не похолодало — весна прийде рано.

Іменини святкують: Іван, Лев, Сава, Омелян, Микола, Леонтій та Ніл.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 11 листопада. Також повідомлялося про гороскоп на 12 листопада.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору