Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

11 листопада: що відзначають у світі та що не можна робити сьогодні, щоб уникнути біди

11 листопада відзначають День пам’яті загиблих у Першій світовій війні, Всесвітній день шопінгу, Міжнародний день енергозбереження. Православна церква України за новим стилем вшановує пам’ять преподобного Федора Студита з Константинополя. У народі відоме під назвами Федір Студит, Федір Мороз, Анастасія Овечниця.

Прикмети погоди та хто відзначає сьогодні іменини, – розповість Інформатор.

День пам’яті загиблих у Першій світовій війні

Кожного року 11 листопада світ відзначає День пам’яті загиблих у Першій світовій війні (раніше – День перемир’я).

Поминальний день засноване на честь дати підписання перемир’я між державами Атланти та Німеччиною, тобто 11 листопада 1918 року. Бойові дії остаточно припинилися об 11 годині. Цей день вважається офіційним завершенням Першої світової війни. Ініціатором встановлення пам’ятного дня став британський король Георг V у 1919 році.

Всесвітній день шопінгу

11 листопада кожного року відбувається цікава подія – Всесвітній день шопінгу, котрий не є традиційним та офіційним святом, проте має багато прихильників по всьому світу.

Всесвітній день шопінгу, не є визнаним міжнародним святом, однак, слугує китайським еквівалентом американських шопінг-феноменів Чорної п’ятниці та Кіберпонеділка. У цей день китайські платформи електронної комерції заманюють покупців значними знижками та розпродажами.

Міжнародний день енергозбереження

Щорічно 11 листопада відзначається важливе свято – Міжнародний день енергозбереження.

Ідея щодо заснування такого дня була запропонована міжнародною екологічною мережею SPARE у квітні 2008 року на міжнародній нараді в Казахстані, в листопаді ж 2008 року відбулося перше святкування. 20 країн захотіли стати учасниками Дня енергозбереження, тому день отримав міжнародний статус.

Федір Мороз

Наші предки вважали, що в цей день настає справжнє похолодання, а дороги починають замерзати. Свято 11 листопада здавна вважається небезпечним через підвищений ризик захворіти. По можливості в цей день намагалися не виходити на вулицю і не вирушати в подорож. Люди побоювалися, що по землі 11 листопада бродять лихоманки, які можуть заразити кожного, хто вийшов з дому.

Також до цього дня намагалися закінчити всі сільськогосподарські роботи. За повір’ями, якщо після 11 листопада продовжувати працювати на полі або городі, то врожаю в наступному році не буде.

У дівчат народне свято 11 листопада вважалося вдалим для ворожінь, особливо любовних. Ворожили на кавовій гущі і чайних листках, на зернах і монетах. А торговці Федоров день вважали вдалим для бізнесу і великої виручки.

За старим стилем 11 листопада вшановували пам’ять мучениці Анастасії Римської. У День Анастасії наші предки доглядали за вівцями: давали їм частування, випасали і стригли шерсть. З овчини виготовляли взуття, одяг, сукно. Залишки пряжі продавали на ярмарках. Також в цей день вітали пастухів і заводчиків овець.

Що не можна робити 

Не варто вирушати в далеку подорож в цей день.

11 листопада не можна працювати на городі, в саду або на клумбі. Всі сільськогосподарські роботи в цю дату краще відкласти, щоб в наступному році не було неврожаю.

Невдалий день для весілля і вінчання – у молодят в майбутньому буде багато конфліктів.

У цей день не варто ходити в гості до незнайомців і малознайомих людей, інакше може статися неприємність.

Прикмети погоди

У цей день існують такі прикмети погоди:

  • Хмари дуже низько пливуть – до похолодання.
  • Якщо пішов дощ, то до кінця листопада буде відлига.
  • Худоба не хоче виходити на вулицю – до погіршення погоди.
  • Холодний північний вітер в цей день принесе похолодання.
  • Голуби нахохлилися – до морозу.
  • Чим більше вродило ягід на калині і горобині, тим холодніше буде зима.

Іменини: Вікентій, Віктор, Євгеній, Максим, Степан, Федір.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 11 листопада. Писали, про погоду на 11 листопада та де провести вихідні у Кривому Розі.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору