Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як обміняти пошкоджені долари, де це можна зробити та скільки буде коштувати

Значна частина українців звикла зберігати свої гроші не у банках, а у вигляді готівки. А щоби вони не ставали дешевшими через інфляцію, купують валюту. І як же буває прикро, коли виявляться, що частина банкнот пошкодилася.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на роз’яснення Національного банку України, такі банкноти можна обміняти, але це потребує часу. Та й далеко не всі банки мають повноваження здійснювати цю операцію.

Якщо банкнота має ознаки значного зношення або пошкодження, незалежно від її року випуску клієнту можуть запропонувати здійснити операцію інкасо.

Для цього треба звернутися  до фінансової установи, яка має відповідний договір з іноземним банком-кореспондентом. В Україні їх лише шість. Це Райффайзен Банк, ПУМБ, Акордбанк, Перший Інвестиційний Банк, Кредобанк та МТБ Банк.  Прийняті на інкасо банкноти надсилаються іноземному банку-кореспонденту для обміну і отримання придатних до обігу банкнот.

Звичайно, за цю послугу доведеться заплатити. Оскільки йде війна, процес пересилання та доставляння валюти ускладнився, банки підняли ціни на обмін купюр.

За даними видання “На пенсії” ,  розцінки наступні:

  • Райффайзен Банк бере 10% від суми;

  • ПУМБ – 12%;

  • Акордбанк, Перший Інвестиційний Банк і Кредобанк – 15%, але не менш як 350 гривень;

  • МТБ Банк – 50% від суми.

І тут треба добре подумати, а чи вигідно витрачати на це час. Адже, якщо купюра одна чи дві, та ще й невеликого номіналу, то після відрахування відсотків, “на рухах” майже нічого не залишиться.

Раніше Інформатор писав про те, що в Україні вилучають з обігу деякі банкноти. Також повідомлялося про те, чому українцям краще відмовитися від деяких банкнот під час розрахунку.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору