Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як змінилися ціни на пальне в Україні після повернення оподаткування 

Шість тижнів тому  в Україну повернулося повне оподаткування цін на пальне. Це не могло не позначитися на вартості бензину, газу та дизпалива на заправках. Експерти порахували, як змінилася ситуація на ринку та на скільки здорожчало пальне.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, після того, як влада збільшила податок на пальне з 7 до 20%, ціни на заправках почали зростати ледь не щодня. В середньому щотижня водії доплачували “плюс” 2-3 гривні за літр. Так, наприклад бензин марки А-95 підскочив більш ніж на 7 гривень і нині в середньому літр коштує 52 гривні. А-95+ у ціні зріс на 6 гривень та 73 копійки. Хоча ще шість тижнів тому бензин цієї марки в середньому коштував 47,19 гривні за літр, а зараз – 53,92 гривні. Бензин А-92 зараз можна знайти в середньому за 49,05 гривень за літр, а ще в червні ціна була на 6,97 гривні меншою і становила 42,08 гривень. Дизпаливо за півтора місяця зросло на 7,89 гривні й зараз цей коштує 51,29 гривні, проти червневих — 43,40 гривні за літр.

Лиш за останній тиждень, йдеться про період з 4 по 11 серпня, бензин здорожчав на 2-3 грн, а деякі заправки пододавали за час після повернення оподаткування сумарно + 8 гривень.

Мережі ОККО й WOG підняли вартість усіх видів пального близько на 3 гривні. Зокрема, дизпаливо там коштує в середньому 54,99 гривні за літр. А літр А-95 або А-95+ обійдеться водіям близько в 54,99 та 56,99 гривні відповідно.

На станціях SOCAR за тиждень додалося також +3 грн. За літр А-95+ водіям доведеться заплатити 56,59 грн, А-95 коштуватиме 54,99 в таку ж ціну і дизель. Від липня 2023 року ціна на пальне підскочила на 9 грн. У Shell найвищий цінник за літр становить 55,49 грн, а дизпаливо коштує 52,40. У підсумку за тиждень ціни зросли на 1,5 грн, а з липня на +5,7 грн за літр.

В середньому вартість на інших мережах за тиждень змінилася на +1,8 грн. У підсумку аби заправити “повний бак”, наприклад А-95, за поточними цінами доведеться заплатити більш ніж дві тисячі гривень.

Останній раз такі ціни фіксували у грудні 2022 року.

Прогнозується, що через зростання цін на бензин в Україні пришвидшиться інфляція гривні. Це додасть приблизно 0,7% відсоткового пункту (в.п.) прямого внеску в зміну Індексу споживчих цін в поточному році. Нацбанк припускає, що після планового здорожчання пального ціни з часом стабілізуються завдяки поступовому зниженню світової вартості нафти. Це, за прогнозом регулятору, станеться вже на початку 2024 року. Втім, економічний експерт Українського Інституту Політики Денис Гаєвський не згоден з оцінкою НБУ і заявив, що цифру у 0,7% відсоткового пункту вважає досить заниженою.

Раніше Інформатор писав про те, скільки коштували у Кривому Розі бензин, газ та дизель у липні та про те, що в Україні зростуть ціни на пальне.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору