Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Україні зростуть ціни на пальне: наскільки та чому

В Україні зростуть ціни на пальне. Причому не на копійки, а значно більше. Причина у повернення податку на додану вартість (ПДВ) у розмірі 20%. Тому з 1 липня 2023 року може додати до ціни бензину приблизно 11 грн за літр, дизпалива – до 8 грн.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та керівника консалтингової групи А-95 Сергія Куюна: “Податки були скасовані в березні минулого року. В країні був перший шок. Ціни на нафту зросли до 140 доларів за барель – рекордний рівень з 2008 року. Тоді основною метою зниження податків було захистити споживачів від зростання цін. І ця задача була виконана. Тоді було державне регулювання цін, скасовані податки потрапили у формулу розрахунку цін, і відповідно ціна не зросла. Це було таке політичне рішення, і воно мало ефект”. 

Експерт пояснив, що податки на пальне – акцизний збір, ПДВ – це податок на споживача. Є податок – ціна зростає, нема податку – падає. Яким буде це зростання, залежатиме від того, яка буде на той момент світова вартість пального.

“Ми порахували, по бензину додасться десь 11 грн за літр, дизпаливо – до 8 грн за літр, скраплений газ – до 3 грн за літр”, – зазначив Куюн.

Генеральний директор мережі АЗС, експерт ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук сказав, що зниження податків – це був єдиний і можливий внесок держави в подоланні паливної кризи, яка відбулася в березні-квітні 2022 року. Коментуючи можливе зростання цін на пальне, він сказав: “Зараз бензин 47 грн за літр. Додаєте 10-11 — отримуєте 58 грн за літр. Це майже та ціна, яка була у квітні. По дизпаливу — 47,5 грн, додаємо 7-8 грн. Бачимо, що це [будуть колишні] ціни кризового періоду”.

Раніше Інформатор писав про те, якими будуть ціни на продукти у 2023 році, та про те, що експерти розповіли, що буде з цінами на бензин в Україні.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг

Нагору