Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

АЗС можуть суттєво зменшити ціни: на вартість пального вплине посівна компанія

Наближається весна. Все більше автомобілістів почнуть виїжджати на вулиці міст та селищ України. І ціни на пальне їх турбують якнайбільше.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна,  країна входить у вкрай відповідальний період: пальним необхідно забезпечити армію, яка буде звільняти наші території, аграріїв, які забезпечують продовольчу безпеку частини світу та своєї країни, а разом і громадян, які із приходом тепла все частіше користуватимуться власними автівками.

«Ціни на пальне в Україні залежать від цін на нафту на світовому ринку та курсу гривні до долара. Наразі курс зафіксований Національним банком і є стабільним, а нафта не показує тенденції до зростання у цьому році. Нафтові ціни, скоріше за все, залишаться на нинішньому рівні біля 80 доларів за барель, і це буде поштовхом зниження розцінок на АЗС завдяки накопиченому на складах пальному», – зазначають експерти.

Вітчизняні трейдери протягом грудня-лютого завезли в країну велику кількість пального наперед. Великі запаси бензину та дизелю змусили власників АЗС знижувати ціни. За останні два місяці у середньому, дизельне пальне подешевшало на п’ять гривень – до 49,3 гривень за літр. Так само втратив у вартості і бензин А-95, впавши до 47,5 гривень за літр. Проте найбільшим рекордсменом здешевлення за цей час став автомобільний газ: відбулося падіння з тридцяти до двадцяти трьох гривень за літр.

Наразі учасники ринку пального прогнозують, що дизель, бензин і автогаз будуть просідати у ціні ще більше: пальне може втратити цієї весни мінімум одну-три гривні. І посівна та інші сільгоспроботи не вплинуть на вартість пального.
Втім, цілком ймовірно, що серпень може стати напруженим місяцем з точки зору забезпечення пальним.

«З середини липня по жовтень аграрії будуть проводить активний збір врожаю різних культур, а також садити озимину, а отже у цей період нас чекає ще один сезонний пік споживання бензину та дизелю. Зазвичай, у ці місяці споживання пального в Україні зростає на третину, але у цьому році, внаслідок зменшення посівних площ через війну, потреби фермерів у пальному також будуть менші. Проте, є вірогідність, що серпень може стати напруженим місяцем з точки зору забезпечення пальним», – прогнозують експерти.

Раніше Інформатор писав про те, що картопля в Україні стане “золотою, а також про те, чому в Україні подешевшала гречка.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору