Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чому в Україні подешевшала гречка

В Україні за останній рік значно подешевшала гречка після її такого ж подорожчання, яке багатьох шокувало. Так, за місяць крупа впала у ціні майже на 10 гривень. Її середня ціна у супермаркетах становила 69,40 гривні за кілограм. 

Пише Інформатор з посиланням на Інформатор Україна.

Про це свідчать дані Мінфіну. Найдешевше гречка продається в магазинах торгової мережі “Ашан” – по 56,40 гривні за кілограм. Навіть в “АТБ” крупа трохи дорожча – 59,40 гривні за кілограм. У “Метро” вона доступна за 59,90 гривні за кілограм. У продукті “Varus” продають по 62,90 гривні за кілограм.

Влітку 2022 року ціни на неї били рекорди. Однак ажіотаж незабаром зменшився і з осені вартість найпопулярнішої крупи почала знижуватися до:

  • 87,94 грн — у вересні;
  • 80,78 грн — у жовтні;
  • 76,99 грн — у листопаді;
  • 73,85 грн — у грудні;
  • 69,40 грн — у січні;
  • 64,23 грн — у лютому.

Чи зміняться ціни на продукти через подешевшання пального

В Україні спостерігається зниження вартості пального. Це означає, що послуга логістики стає трохи дешевшою. Відповідно ціни на товари в магазинах також повинні знизитися, зокрема на продукти. Про це нещодавно розповів економіст Олег Пендзин. Для того, щоб доставити товари до точок їхнього збуту, необхідно використовувати заправлений пальним транспорт. На це витрачається логістична компанія, постачальник або замовник, який потім повертає витрачену суму. Щоб замовнику не піти в “мінус” і мати хоч якийсь прибуток для здійснення наступних закупівель, йому потрібно тримати ціни на такому рівні, який покриватиме всі вище описані витрати. Коли на початку весни минулого року в Україні стався дефіцит пального, а потім його подорожчання, ціни на продукти та інші товари широкого вжитку також змінилися. І продавці це пояснювали саме здорожчанням бензину чи дизелю. Доля пального в собівартості продуктів є невеликою – 2-3% іноді може до 5%. У межах цієї цифри зниження вартості пального навіть на 2-3 гривні дасть загалом 0,1-0,2 відсоткових пункти. Це жодним чином не відіграється на ціні, тому що весь час ростуть інші складові собівартості. Він також додав, що коли зменшується один пункт, проте збільшується решта з них, то єдине, що можна побачити на прилавках, це повільніше зростання цін. Крім того, на вартість продуктів впливає і те, звідки вони були привезені. У період з лютого по травень Україна імпортувала багато овочів і фруктів до початку власного сезону з Туреччини. Проте через землетрус імпортерами можуть стати інші країни. Експерт заспокоює, що у зв’язку з цим навряд чи зміняться ціни на популярні овочі та фрукти.

Раніше ми повідомляли, чому в Україні знизилися ціни на пальне.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору