Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Бензин, алкоголь та тютюнові вироби подорожчають — в Україні мають намір підняти акцизи

В Україні зростуть ціни на підакцизні товари. А це цигарки, алкоголь, паливо. Річ у тому, що продавців зобов’яжуть більше сплачувати до держбюджету, отже вони закладуть свої додаткові витрати у собівартість. Зокрема упродовж кількох наступних років акциз на пальне має вирости в три з половиною рази.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна,  законодавці планують, що впродовж семи років акциз на цигарки зростатиме на 20 %. Цигарки середнього цінового сегмента в такому разі коштуватимуть близько 84 гривень за пачку, а преміум — понад 92 гривень.

На алкоголь акциз планують підвищити на 3,81 гривні з 8,42 до 12,23 гривні за 1 літр. Але йдеться про алкогольні напої міцність яких складає від 1,2 % до 22 % об’ємних одиниць етилового спирту включно.

Найвідчутнішими для населення буде зміна акцизу на пальне. Через російське вторгнення в Україні виник дефіцит пального й різко зросли ціни на нафтопродукти. Це негативно позначилося не лише на рівень життя громадян, а також і на стан економіки. Маючи намір зменшити негативні наслідки, Верховна рада скасувала акцизний податок на пальне. Законодавці в пояснювальній записці зазначають, що в європейських країнах акциз на паливо встановлено на значно вищому рівні.

Але після стабілізації ситуації влітку та налагодження нових логістичних ланцюжків, законодавці вирішили відмовитися від цієї практику. У вересні встановили знижені акцизи, але незабаром вони можуть піднятися більше як удвічі.

Зараз акцизи на бензин, дизель, біодизель та інші нафтопродукти встановлено на рівні 100 євро за 1000 літрів. Акциз на скраплений газ, бутан та ізобутан становить 52 євро за 1000 літрів.

Після 1 липня, за задумом законодавців, акциз на паливо має повернутися до довоєнного рівня. Бензин незалежно від марки обкладатимуть акцизом у розмірі 213 євро за 1000 літрів, а дизель — 140 євро за 1000 літрів. Для кінцевого споживача це означатиме зростання ціни на 4–5 гривень за літр. Водночас ціна бензину на АЗС може суттєво й не змінитися через зниження закупівельних цін на нафту на світовому ринку.

Але це ще не все: депутати пропонують поступово підвищувати акцизні ставки впродовж наступних чотирьох років. З 1 січня 2024 року пропонується почати поступово підіймати акцизні ставки упродовж чотирьох років. Ставки акцизу на бензин досягнуть 242,6 євро на 1000 літрів, на дизель — 242,6 євро на 1000 літрів, а на газ — 66,6 євро на 1000 літрів.

Законодавці планують, що до 1 січня 2028 року ставки акцизу становитимуть 359 євро на 1000 літрів для бензину, 359 євро на 1000 літрів для дизпалива та 125 євро на 1000 літрів для скрапленого природного газу. Підсумовуючи сказане, зростання має відбутися аж у три з половиною рази відносно сучасного показника.

Раніше Інформатор писав про те, якими будуть ціни на продукти у 2023 році.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Нагору