Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Українцям рекомендують саджати на городах картоплю: ціни зміняться не на жарт

Цієї зими українців шокували ціни на яйця та цибулю. Схоже, що літом та восени така ж доля спіткає “другий хліб” картоплю, яка воістину стане “золотою”. Тому всім, у кого є дача чи город, рекомендують вирощувати цей овоч самостійно. 

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, річ у тому, що ринок картоплі та попит на неї істотно скоротилися. Тому настрої виробників картоплі на початок сезону можна охарактеризувати одним словом – невизначеність.

Загалом фермери скорочують площі під картоплею, окрім низки чернігівських виробників, які через окупацію змушені були пропустити сезон 2022 року. Про це повідомив директор насіннєвої компанії HZPC Ukraine Ігор Чечітко. Він зазначив, що у 2022 році було зібрано непоганий урожай картоплі, тому ціни на неї коливаються в межах 10-14 гривень за 1 кг.

“Хоча сам сезон збирання картоплі 2022 року був надзвичайно складним через осінні затяжні дощі. На жаль, умови збирання вплинули на якість картоплі. Гнилі, травмування бульб, грудки землі, бруд – далеко не всі проблеми врожаю минулого року. Значна кількість картоплі була ризиковою, тож фермери намагалися її реалізувати якнайшвидше, що теж сприяло падінню ціни», – сказав експерт.

Щодо весняної посівної, то великий ареал вирощування цієї культури лишається під окупантами – на лівобережжі Херсонської області. Там в основному вирощували надранню та ранню картоплю, яку закуповували переробні підприємства.

«Ми всі розуміємо, що маємо призвичаїтися до роботи в умовах невизначеності. Як виробники картоплі, так і насіннєві компанії змушені об’єктивно оцінювати ситуацію та аналізувати ризики. В цілому відмічаються тенденції до зменшення попиту на дуже ранні сорти та сорти з білим м’якушем, оскільки Херсонщина була найбільшим ринком для надранньої картоплі, а Східна Україна формувала попит на картоплю з білим м’якушем. Істотно зменшився ринок картоплі на перероблення. Фабрика Pepsico не працює. Інші переробні підприємства зменшили власні потужності», – зауважив Чечітко.

Отже, цієї весни аграрії планують скоротити площі під картоплю, тому влітку та восени експерти прогнозують значне зростання цін, яке вдарить по кишенях українців. Тож вихід один: вирощувати картоплю самостійно та готувати льохи для її зберігання.

Раніше Інформатор писав про те, які будуть ціни на продукти в Україні у 2023 році.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Нагору