Інформатор Кривий Ріг

ГРОШІ

Чому українцям краще відмовитися від пошкоджених банкнот під час розрахунку

В готівковий обіг можуть потрапити банкноти, навмисно пошкоджені у банках з територій, які перебувають в тимчасовій окупації. Йдеться про гроші, викрадені окупантами або мародерами із захоплених відділень банків.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на НБУ.

Справа у тому, що під час проведення воєнних дій чи їх можливу загрозу, банки у разі неможливості вивезти готівку мають здійснити її пошкодження, щоб привести банкноти в неплатіжний стан.

Банкноти можуть бути пошкоджені механічним способом (обрізання не менше половини банкноти та її знищення; розрізання навпіл або на три частини; просвердлювання в банкноті трьох або більше отворів) або спеціальними розчинами чи іншими фарбуючими речовинами із зафарбовуванням не менше 50% загальної площі банкноти.

Ці банкноти – перестали бути платіжним засобом. Банки не мають права здійснювати обмін пошкоджених таким чином банкнот, а повинні вилучати їх, надсилати Національному банку для дослідження та інформувати про подібні випадки правоохоронні органи.

Але на даний час до Національного банку надійшли на дослідження від банків вилучені з обігу навмисно пошкоджені банкноти гривні з трьома-чотирма просвердленими отворами. Найімовірніше, йдеться про викрадення такої готівки з відділень українських банків, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях України, та її поширення в готівковому обігу з метою дестабілізації ситуації у фінансовій сфері.

Національний банк попереджає бізнес та громадян, що такі банкноти не потрібно приймати під час готівкових розрахунків. Ще краще – віддавати перевагу безготівковим операціям, які є безпечнішими в умовах воєнного стану.

У разі виникнення сумніву громадянам потрібно звертатися в будь-який банк. Пошкоджені банкноти під час дії воєнного стану обміну не підлягають, а вилучаються для подальшого проведення досліджень Національним банком. Крім того, треба попередити правоохорнні органи.

Раніше Інформатор писав про те, що українці можуть виграти ексклюзивні монети з підписами голови НБУ Кирила Шевченка та Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору