Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

“Пірола” вже в Україні: які симптоми нового штаму COVID-19

В України виявили перший випадок субваріанту коронавірусу варіанту Омікрон під назвою «Пірола».  На Рівненщині захворів 20-річний чоловік. Які має симптоми новий штам COVID-19 та як розшифрувати, що це саме “Пірола” – читайте у матеріалі.

Про це повідомляє Інформатор за посиланням на Дніпропетровській обласний ЦКПХ.

Виокремити випадок «Піроли» вдалося завдяки секвенуванню — лабораторному дослідженню, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус, виявити, які мутації відбулися у геномі вірусу.

Новий субваріант вірусу під назвою «Пірола» вперше був зафіксований влітку в Ізраїлі, потім його виявили в США, Данії та Великобританії.

«У кожній області спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб відбирають зразки, щоб досліджувати штами та вивчати мутації, які виникають. Секвенування дозволяє відстежувати наявні штами та характер мутацій — для вживання оперативних заходів в разі збільшення випадків захворюваності та формування подальшого підходу до лікування. Всесвітня організація охорони здоров’я та міжнародні експертні організації глобально ведуть спостереження за впливом нових варіантів SARS-CoV-2 на вакцини, тести та методи лікування для надання рекомендацій. Наразі за симптомами та клінічним проявом захворювання субваріанту “Пірола” не виявлено особливих відмінностей від попередніх штамів COVID-19. Однак через велику кількість мутацій “Пірола” швидше вражає ослаблений імунітет. Захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак вакцина знижує ризики ускладнень. Тому людям, які не завершили курс вакцинації проти COVID-19, та особам з групи ризику важкого перебігу захворювання необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення. Вакцина — безоплатна та є у кожному пункті щеплення на рівні областей», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Симптоми субваріанту «Піроли» такі ж, як і за інших варіантів COVID-19:

  • нежить,
  • підвищена температура,
  • кашель,
  • головний біль,
  • втома,
  • втрата нюху або смаку,
  • можливе подразнення очей та висипи.

Раніше ми розповідали, що гепатит А дістався й до Дніпропетровської області. Писали, які симптоми відчувають хворі на гепатит А та як вберегтися.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

 

 

 

Нагору