Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Спалах вірусного гепатиту А: які симптоми відчувають хворі та як вберегтися

У Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А, який вражає печінку. Його також називають хворобою Боткіна. На жаль, близько 30 відсотків хворих не мають проявів жовтяниці та можуть заражати інших не підозрюючи це.

Розповідає Інформатор з посиланням на Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Джерелом вірусного гепатиту “А” є хвора людина. Третина хворих не мають симптомів захворювання, тобто інфікують інших людей, збудник виділяється, але вони про це можуть не знати. І людина стає небезпечною для оточуючих.

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. А от у воді, вірус гепатиту А зберігається у воді від 3 до 10 місяців, у випорожненнях – до 30 діб, у сухому середовищі за кімнатної температури – протягом тижня. ВГА гине через 5 хв кип’ятіння.

Серед факторів ризику захворювання гепатитом А:погані санітарні умови; відсутність очищеної води; вживання наркотичних речовин; проживання з інфікованою людиною; сексуальні контакти з людиною, у якої гостра форма гепатиту А; поїздки в район з високою епідемічністю.

Найпоширеніші симптоми гепатиту А:

  • слабкість та втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • блювота;
  • неприємні відчуття в животі;
  • важкість у правому підребер’ї;
  • потемніння сечі;
  • жовтяниця.

Після перенесеного захворювання на ВГА формується довічний імунітет.

Профілактика гепатиту А

Інфікуванню гепатитом А можна легко запобігти, якщо дотримуватися правил гігієни рук. Найбільш ефективний спосіб захисту – це миття рук з милом і теплою водою щонайменше протягом 20 секунд. Це особливо важливо перед приготуванням їжі та після відвідування вбиральні.

Тож вберегтися від захворювання допоможуть прості щоденні правила:

– миття рук перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету;

– вживання лише кип’яченої води;

– миття овочів та фруктів.

Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина. Вона є рекомендованою, тобто не включеною до Національного календаря щеплень. Придбати її можна в аптеках. Важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування, на підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Якщо ви помітили симптоми захворювання, одразу звертайтеся до сімейного лікаря!

Раніше Інформатор повідомляв, що в Україні мобілізують військових з гепатитом. Також ми писали, що у Кривому Розі двоє мешканців заразилися лептоспірозом.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

 

Нагору