Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Українцям стали приходити три платіжки за газ: за що третій рахунок

Українці вже звикли до того, що за природний газ приходять дві платіжки. Клієнти окремо платять за сам природний газ та окремо за його доставлення. Виявляється існує ще й третя. 

Як повідомляє Інформатор з посиланням на консультаційний центр для населення “ГазПравда“, з тарифів облгазів на доставлення газу виключили плату за технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. За нього доведеться платити окремо. Для цього мешканці будинку повинні скласти відповідний договір із сертифікованою компанією, яка має право на його виконання.

Міненерго визначило, перелік видів робіт, які входять до цього договору та їх періодичність:

  • Один раз на рік спеціалісти повинні здійснювати візуальний огляд газопроводів, перевіряють наявності вільного доступу до них, стану пофарбування і кріплень газопроводу, наявності футлярів в місцях прокладання через зовнішні і внутрішні конструкції будинку, стану ущільнення міжтрубного простору, очищають його від бруду та, в разі потреби, відновлюють його.
  • У багатоквартирних будинках один раз на 6 місяців, а саме до початку та після закінчення опалювального сезону, здійснюється перевірка на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання приладовим методом або мильною емульсією з усуненням виявлених витоків газу. Однак у приватних будинках та квартирах така опція здійснюється вдвічі рідше – лише 1 раз на рік.
  • Один раз на 3 роки (саме в міжопалювальний період) у багатоповерхівках випробовують на щільність під певним тиском ділянки газопроводів. А ось у приватних будинках та квартирах такі випробування здійснюються лише тоді, якщо протяжність внутрішнього газопроводу становить більше ніж 5 м.
  • Один раз на рік перевіряється працездатність запірних пристроїв, установлених на газопроводах. Здійснюється їх очищення від залишків корозії й мастила.
  • Відповідно до вимог та рекомендацій заводів-виробників, однак не рідше одного разу на рік, здійснюється ТО газового обладнання. А саме: прочищення пальників та системи видалення продуктів згорання газу, регулювання режимів роботи (подача води, спалювання газу), перевірка параметрів спрацювання автоматики безпеки та відповідності робочого тиску перед газовими приладами, перевірка щільності газових комунікацій та усунення наявних витоків газу.
  • Щороку, одночасно з техоглядом газового обладнання здійснюється перевірка наявності тяги в димових та вентиляційних каналах.
  • Також, не рідше одного разу на рік надавач послуг повинен перевірити належну роботу стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень.

Наразі тарифи на техобслуговування внутрішньобудинкових мереж що не встановлені. Тому укладаються тимчасові договори на ці послуги. Саме їх вартість входить у третю квитанцію.

Раніше Інформатор писав про те, що у Кривому Розі пропонують змінити тарифи на воду через її якість. Також повідомлялося про те, що Зеленський розкритикував нові тарифи на воду.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору