Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Зеленський розкритикував нові тарифи на воду: чи зміняться ціни

Ще у березні в Україні анонсували збільшення тарифів на воду. З 1 липня, за документами НКРЕКП, “Кривбасводоканал” має нараховувати за воду містянам 38,98 грн. Рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо підвищення тарифів на водопостачання є ганебним та не професійним.

З такою промовою виступив у своєму вечірньому відеозверненні президент України Володимир Зеленський. – повідомляє Інформатор з посиланням на Інформатор Україна.

“Сьогодні з’явилося повідомлення від Нацкомісії щодо енергетики та комунальних послуг про підвищення тарифів на воду. М’яко кажучи, ганебне рішення. Непрофесійне. Не погоджене з урядом. Ми не можемо і не будемо сприймати спокійно такі рішення. Уряду доручено представити рішення у відповідь. Вони будуть”, – заявив президент.

За його словами, він вже доручив уряду представити варіанти розв’язання даного питання й незабаром НКРЕКП надасть відповідь.

Що цьому передувало

З 1 липня НКРЕКП підвищила тарифи на воду для 33 водоканалів та АТ «Укрзалізниця», стало відом 30 червня. Рішення ухвалили на засіданні, яке відбулося 29 червня.

“У середньому рівень підвищення тарифів становитиме 32% і залежатиме від регіону. Найвищий рівень тарифів у тих водоканалів, які мають невисокі обсяги реалізації послуг, високу частку реагентів у тарифах, велику протяжність мереж, а також використовують покупну воду та/або очищають стічні води в інших ліцензіатів”, — йдеться у повідомленні.

В Нацкомісії уточнили, що з метою зниження соціальної напруги для деяких підприємств, у яких відбулося найбільше зростання тарифів, застосовано поетапне підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення — з 1 липня до 31 серпня і з 1 вересня (другий етап).

Тарифи на воду

Згідно із заявою регулятора, у середньому сума у платіжках за водоспоживання домогосподарством (2 – 3 особи) зросте на 62 грн/міс (з ПДВ). Якщо до підвищення вона орієнтовно становила 194 грн/міс. (при діючому тарифі 29,78 грн/м3), то після підвищення сягатиме 256 грн/міс. (за плановим тарифом — 39,37 грн/м3).
Розмови про те, аби переглянути тарифи на водопостачання та водовідведення тривають з березня. Тоді прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що рішення Нацкомісії про підвищення тарифів не були узгоджені з урядом. Тож в уряді назначили додаткові консультації щодо цього питання.

Підняти ціни на воду планували вже на початку червня. Однак тоді підвищення відклали у зв’язку з тим, що спочатку нові тарифи на воду необхідно було прорахувати для бізнесу.

Причини зростання тарифу у відомстві пояснювали збільшенням витрат на електричну енергію в середньому на 14%; підвищенням оплати праці робітникам водоканалів на 13%; зростанням обсягів закупівлі реагентів на 88%, зобов’язань ліцензіатів за кредитами — 60%.

Як зазначають експерти, підвищення тарифів на воду суттєво не позначиться на платіжках.

«Вода — такий же товар, як і все інше. Коли відбувається збільшення складових собівартості — це й електроенергія, й імпортні матеріали, й зарплата працівників, відбувається і збільшення собівартості надання послуг. Однак водопостачання та водовідведення не займають відчутного місця у структурі витрат домогосподарств — значно відчутніша електроенергія, а також гаряче водопостачання, опалення, і для індивідуальних будинків — газопостачання», — сказав фінансовий експерт Ярослав Жаліло.

Таким чином, не виключено, що тарифи зростуть не для всіх. Можливо, різницю між зростанням собівартості послуг водопостачання та водовідведення і  частково покриють коштом місцевого бюджету.

Раніше Інформатор повідомляв, що “Кривбастепломережа” звернулася до міськради з приводу збільшення тарифів на опалення. Також ми писали, як посадовці критичної інфраструктури Дніпропетровщини  укладали договори на постачання електроенергії за завищеними цінами.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook.

 

Нагору