Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Яку пенсію платять українцям без достатнього стажу

Якщо пенсіонер не має достатнього стажу, йому будуть нараховувати соціальну пенсію. Державну соціальну допомогу можуть отримувати не лише українці, а й іноземці та особи без громадянства, що переїхали в Україну на постійне проживання. Як її отримати – читайте у матеріалі.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Соціальна пенсія: хто її може отримати

Соціальна пенсія — вона виплачується щомісячно з держбюджету українцям, які не мають трудового стажу або інших джерел доходу.

Є три види соціальних виплат:

  • За віком – люди, які досягли пенсійного віку та не мають достатнього трудового стажу для оформлення пенсії.
  • За станом здоров’я – дорослим з інвалідністю І та ІІ груп та дітям з інвалідністю, а також особам з інвалідністю ІІІ групи, які не мають трудового стажу.
  • За втратою годувальника – дітям до 18 років і студентам очних відділень вишів до 23 років, якщо вони залишилися без одного або обох батьків.

Соціальна пенсія за віком

Якщо у людини страховий стаж менше ніж 15 років, її чекає мінімальний розмір пенсії. Він прив’язаний до прожиткового мінімуму. Раніше така пенсія називалася соціальною.

Якщо ж людина не працювала офіційно, вона не зможе отримувати пенсі. Їй буде виплачуватися Державна допомога. Її розмір теж залежить від прожиткового мінімуму. Відповідно, розмір державної соціальної допомоги 2023 становить 2 100 грн.

Таким громадянам треба звернутися до органів соціального захисту населення за місцем прописки чи фактичного проживання та оформити собі соціальну пенсію.

Крім того, особи, які не мають права на пенсію, також можуть отримувати соціальну допомогу на догляд. Вона виплачується незалежно від отримання особою інших видів виплат чи допомог.

Соціальна пенсія з інвалідності без страхового стажу:

Соціальні виплати надається у термін, протягом якого особі призначена інвалідність. В окремих випадках (інвалідність І групи, досягнення пенсійного віку) пенсія призначається безстроково.
Розмір такої соціальної допомоги прив’язаний до прожиткового мінімуму:

  • І група — 100%;
  • ІІ група — 80%;
  • ІІІ група — 60%.

Раніше ми розповідали, скільки становить мінімальна пенсія в Україні після індексації та скільки складають вікові доплати. Писали, якою є мінімальна пенсія українців та чи підвищать її у 2023 році та як рахується стаж і пенсія, якщо працюєте на неповну ставку.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору