Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Троє мешканців Дніпропетровської області отруїлися грибами

Восени настає сезон грибів. Але разом з тим нерідко трапляються випадки отруєння дикорослими грибами, які часто закінчуються летально. Так, з початку 2023 року у Дніпропетровській області зареєстрували три випадки отруєння грибами.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Держпродспоживслужбу Дніпропетровської області.

Найчастіше отруєння пов’язані зі вживанням грибів типу маслюки, сироїжки, зеленушки, рядовка, синьоніжки тощо, які збирали в лісосмузі поблизу міст та селищ. Переважно це дикорослі гриби у сирому, смаженому, варено-смаженому вигляді, придбані на стихійних ринках.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:

  • нудота, блювання;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення.

Отже, Держпродспоживслужба застерігає мешканців від споживання дикорослих грибів як продукту взагалі. Краще вживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у стаціонарних торговельних мережах з відповідним виробничим маркуванням, яке інформує споживача щодо походження безпечності та якості продукту;

Не купуйте гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах. Адже дикоростучі гриби самі по собі можуть викликати отруєння, до того ж від вживання дикорослих грибів, консервованих у домашніх умовах, можна захворіти на ботулізм (тяжка токсикоінфекція). Збудник ботулізму розвивається в умовах низького вмісту кисню та може потрапити до консервованих грибів.

При появі будь-яких симптомів харчового отруєння чи взагалі погіршення стану здоров’я не можна гаяти жодної хвилини. Негайно викликайте «швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що хворий вживав гриби.

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти для лабораторного дослідження, яке допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

 У жодному випадку не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся “перечекати” – це може бути смертельно небезпечно.

Як уберегтися від отруєння грибами

Раніше Інформатор повідомляв, що двоє мешканців отруїлися салатом у ресторані Дніпра. Також ми писали, що у Дніпропетровській області можуть продавати каву з пестицидами.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору