Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Може викликати судоми, втрату свідомості чи навіть кому: у Дніпропетровській області можуть продавати каву з пестицидами

У зернах зеленої кави, яку експортували з Німеччини, виявили небезпечну речовину хлорпірифос. Така органічна зелена кава могла потрапити на полиці магазинів чи кафе у Дніпропетровській області. Хлорпірифос, який використовують для виготовлення пестицидів може негативно впливати на організм людини.

Щодо можливості обігу та реалізації небезпечної продукції на території області повідомила Держспоживслужба Дніпропетровщини, – передає Інформатор.

“Через системою швидкого оповіщення, щодо харчових продуктів та кормів (RASFF), стосовно виявлення хлорпірифосу в органічній зеленій каві (походженням з Гондурасу), що експортувалась з Німеччини (відправник: Rehm & Benecke Coffee GmbH & Co., Hamburg) до України (отримувач: ТОВ «Кофітон», вул. Ломоносова 75 а, м. Київ, 03189)”, – йдеться у повідомленні Держпродспоживслужби.

При виявленні продукції Coffeeton від “Rehm & Benecke Coffee GmbH & Co” в обігу, мешканців закликають терміново повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області за тел. (099) 723-16-99.

Хлорпірифос — речовина фосфорорганічної групи, є основою для виробництва багатьох пестицидів та однією з найбільш ефективних хімічних речовин для захисту рослин від шкідників.

Незначні дози хлорпірифосу, які нещодавно вважались умовно безпечними — можуть мати негативний вплив на здоров’я людей. Зокрема, цей пестицид здатен викликати гострі порушення роботи центральної нервової системи. А як наслідок, головні болі, втрату свідомості, судоми й навіть ввести людину у стан коми.

Зелену каву ніколи не обсмажують, відтак, аби вона відповідала санітарним нормам, та могла пройти перевірку на кордоні, при імпорті, її обробляють газами-пестицидами. Зокрема, й хлорпірифосом, про який мова йде вище. Цей пестицид запобігає розмноженню шкідників у зерні.

Обробка проводить наступним чином: каву насипають в полотняні мішки, які загортають у целофан. Після цього їх наповнюють газом із пестицидами. Все це відстоюють від двох до чотирьох діб (залежить від типу та обсягу продукції).

Зазвичай у процесі обсмажування частки шкідливого газу випаровуються із зерна під дією високих температур. Необсмажена зелена кава, відповідно, такої додаткової обробки позбавлена.

Раніше ми повідомляли, що у Дніпропетровській області з полиць магазинів прибирають деякі солодкі батончики. Також ми писали, що у Дніпропетровській області можливо продавали небезпечний рис.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору