Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Легка робота за великі гроші: як не потрапити на шахраїв під час працевлаштування

Відомо, що риба шукає там, де глибше, а людина, там де ліпше. Найбільше, це стосується роботи. Але при цьому треба пам’ятати ще одну народну мудрість, а саме, що безкоштовний сир буває тільки у мишоловці. 

Інформатор з посиланням на сайт працевлаштування Work.ua, розповість про 5 найрозповсюдженіших схем, які використовують шахраї під час працевлаштування.

  1. Гарантоване працевлаштування. Людині пропонують пройти платні курси, після яких гарантують працевлаштування. Але дати такої гарантії не може ніхто. Ні ваш багатогранний досвід, ні харизма, ні висока кваліфікація не можуть гарантувати, що ви підійдете тій чи іншій компанії. Тим більш, коли справа йде про людину, яка щойно закінчила професійні курси.
  2. Плата за працевлаштування. Тут шахраї “продають” вакансії, які вже є у відкритому доступі. з сайтів пошуку роботи, соціальних мереж, газет. Або, що ще гірше, відправляють на співбесіди до компаній, яких не існує. Насправді в усьому світі послуги кадрових агентств оплачують роботодавці, а не шукачі роботи.
  3. Віддалена робота без кваліфікації, за яку пропонують височенну зарплатню. Мета шахраїв, які працюють за цією схемою, — виманити у шукача гроші за можливість почати роботу або змусити вкласти кошти у товари, вартість яких дуже завищена. Людина платить за матеріал, а коли приносить здавати готову продукцію, виявляється, що вона бракована. Можливо, шахраї зовсім зникнуть з радарів з вашими грошима.
  4. Платні дзвінки та СМС. Шукач роботи знайшов привабливу вакансію. Але коли він дзвонить чи надсилає СМС можливому роботодавцю, з рахунку мобільного телефону буде знята певна сума. Інший подібний варіант: претендента запрошують в офіс компанії для заповнення анкети й, щоб дізнатися про долю заявки, попросять відправити смс. Або йому приходить лист від нібито великої та солідної компанії з повідомленням, що ви пройшли відбір і прийняті на суперпосаду. Щоб дотриматися усіх формальностей, вас попросять зареєструватися на сайті й для цього відправити смс. Але «великі й солідні» фірми не настільки дріб’язкові, щоб вимагати оплату за послуги зв’язку, каву чи сканування документів.
    5. Спочатку документи – потім робота. Претенденту на роботу у знаній компанії пропонують вислати копію паспорта або інших документів з персональними даними, а натомість надсилають для підписання договір про працевлаштування. Але ця угода може виявитися документом на кредит у банку.

Щоб не стати жертвою рекрутингових шахраїв, варто пам’ятати, що сумлінний роботодавець або агентство з підбору персоналу ніколи не просять шукачів заплатити за отримання посади й надані послуги.

Але варто розуміти, що в процесі працевлаштування ви можете заплатити, наприклад, за складання грамотного резюме, переклад CV на іноземну мову, сесії кар’єрного консультанта. Це не шахрайство, а послідовні кроки на шляху до роботи мрії. А ось кінцевий результат цілком залежить від вас.

Раніше Інформатор писав про те, що троє шахраїв з Кривого Рогу ошукали людей на майже пів мільйона гривень та про те, що поліція Дніпропетровської області викрила шахрайство на 5 мільйонів гривень

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору