Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як буде працювати Е-реєстр для військовозобов’язаних

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, що Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних стане електронним. Там  буде збиратися інформація з різних електронних реєстрів і баз: персональні дані призовників, їхні контактні дані та відомості з місця роботи.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Адвокатка Марина Бекало детально пояснила у коментарі ТСН.ua, які дані будуть у реєстрі військовозобов’язаних і чи означає, що скоро всі українці будуть отримувати електронні повістки. За словами Бекало, всі ці механізми запроваджуються з метою спрощення процедури мобілізації громадян, адже ТЦК та СП на сьогоднішній день обмежені у своїх можливостях через відсутність даних про військовозобов’язаних осіб.

Згідно з законопроєктом, у режимі автоматичного обміну є-реєстр буде отримувати з різних електронних реєстрів і баз всю необхідну інформацію. Всі ці дані будуть збиратися з різних реєстрів без згоди громадян:

  • персональні дані призовників, військовозобов’язаних і резервістів
  • їхні контактні дані (номер телефону, електронна пошта)
  • відомості про батьків
  • сімейний стан
  • відомості про сім’ю, освіту, паспортні дані (зокрема і паспорта для виїзду за кордон)
  • відомості про місце роботи
  • відомості про дату та мету виїзду за кордон і дату повернення
  • дані про наявність/відсутність судимостей, дані про притягнення до адміністративної відповідальності
  • відомості про знання іноземних мов, підвищення кваліфікації
  • дані про наявність підстав для виїзду за кордон
  • відомості про відкриті виконавчі провадження
  • службові дані, зокрема про результати проходження ВЛК, відомості про участь у бойових діях, отримання бойових поранень тощо

Перелічені вище дані будуть доступні Територіальним центрам комплектації та соціальної підтримки (ТЦК СП). Перевірити себе в реєстрі військовозобов’язаних громадяни зможуть через електронний кабінет цього реєстру.

Чи зможуть вручати повістки онлайн

Марина Бекало зазначила, що виклик військовозобов’язаних і призовників до ТЦК та СП в телефонному режимі або через електронну пошту стане можливим лише за умови внесення відповідних змін до правил військового обліку. Заступниця голови парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Мар’яна Безугла розповіла ВВС Україна, що електронний реєстр військовозобов’язаних і призовників, який має назву “Оберіг”, готовий на 90%.

Він уже містить дані щодо майже всіх військовозобов’язаних і має запрацювати восени. Депутатка наголосила, що наразі не існує механізму, як за допомогою цього реєстру розсилати повістки в електронному вигляді.

Що відомо про є-реєстр

Ідея створення єдиного великого загального реєстру усіх потенційних призовників не є чимось новим. Такий реєстр вже було створено за каденції Петра Порошенка. Верховна Рада прийняла закон у 2017 році. Тоді документ викликав резонанс в суспільстві та серед політичних груп в парламенті, а по-друге, так нормально і не запрацював. Тож до ідеї повернулися вже за каденції Зеленського під час великої війни з рф.

Новий проєкт закону був зареєстрований ще 18 серпня 2023 року. Його внесли народні депутати від різних фракцій, включаючи “Слугу народу”, “Європейську солідарність”, “Батьківщину” та інших. В разі прийняття українським чоловікам стане значно складніше ухилятися від призову на війну.

Зокрема, Міністерство оборони отримає доступ до особистих номерів телефонів та адрес електронної пошти військовозобовїязаних. Також реєстр військовозобовʼязаних у випадку, якщо закон ухвалять (а в цьому немає сумнівів) зможе отримувати інформацію в електронному вигляді від низки відомств (МВС, МОЗ, Податкової служби, міграційної служби тощо).

Раніше ми розповідали, хто може отримати повістку з 1 вересня. Писали, чи буде додатковий призов.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

Нагору