Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Українці можуть дізнатися про борги знайомих: як це зробити

Щоб не казали моралісти, але гроші у нашому житті значать багато. І щоби не вийти заміж за нареченого, який вже багато років не платить аліментів чи не розпочати бізнес з партнером, у якого безліч боргів у банках, краще завчасно перевірити їхній фінансовий стан. Тим більше, що зробити це можна навіть вдома за допомогою спеціальних ресурсів. 

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, існує декілька ресурсів, на яких можна цілком легально перевірити фінансовий стан свої знайомих.

Єдиний реєстр боржників

Реєстр боржників – це онлайн база даних про боржників, що ведеться для оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов’язання боржників для запобігання відчуженню боржниками майна. Якщо ви потрапили до реєстру боржників, на вас можуть бути накладені заборони та обмеження, зокрема: заборона на відкриття нових рахунків у банку, заборона на виїзд з країни, нотаріуси не зможуть здійснювати угоди продажу чи купівлі майна, блокування банківських рахунків та автоматичне списання боргів.

В єдиний реєстр боржників вносяться фізичні або юридичні особи, щодо яких відкрито виконавче провадження щодо примусового стягнення заборгованості. Перевірити інформацію можна на сайті. Крім того, там можна дізнатися про наявність заборгованості за іншими штрафами, кредитами, аліментами. Відомості стосовно боржника виключаються з реєстру одночасно з винесенням постанови про закінчення виконавчого провадження чи в день встановлення виконавцем факту відсутності заборгованості за виконавчими документами про стягнення періодичних платежів.

В єдиний реєстр боржників вносяться фізичні або юридичні особи, щодо яких відкрито виконавче провадження щодо примусового стягнення заборгованості. Перевірити інформацію можна на сайті. Крім того, там можна дізнатися про наявність заборгованості за іншими штрафами, кредитами, аліментами. Відомості стосовно боржника виключаються з реєстру одночасно з винесенням постанови про закінчення виконавчого провадження чи в день встановлення виконавцем факту відсутності заборгованості за виконавчими документами про стягнення періодичних платежів.

База даних Scanbe

Scanbe показує факт наявності штрафів або боргів з Єдиного реєстру боржників. Борги фізичних осіб перед банками – це конфіденційна інформація. Сервіс не показує борги приватних осіб перед банками. Ви можете дізнатися факт наявності боргу перед банком в деклараціях державних службовців, які зобов’язані декларувати кредити та інші фінансові зобов’язання. Або в даних судових засідань, якщо банк або інша фінансова установа подала в суд на людину. Ці дані на сервісі доступні.

Щоб дізнатись інформацію зайдіть на сервіс та введіть необхідне прізвище, ім’я. Також можна вказати по батькові та обрати населений пункт.

Після цього триває пошук і ви можете побачити результати. Для того, щоб його переглянути потрібно ввести пошту або телефон, вигадати пароль та натиснути “Отримати звіт”.

Посилання на звіт надходить на пошту, але для цього потрібно придбати один із тарифів. Якщо ви внесете 79 гривень (одноразова оплата), то можете виконувати безлімітну кількість пошуків протягом 24 годин (крім реєстру нерухомості). У разі внесення 89 гривень можете виконувати  безлімітну кількість пошуків протягом 24 годин та 10 запитів до реєстру нерухомості. Ви отримуєте повні та актуальні дані про нерухомість, крім адреси. Це вимога держави з міркувань безпеки людей на час війни.

За 1 199 гривень доступна безлімітна кількість пошуків протягом місяця та 200 запитів до реєстру нерухомості. Корисний для щоденного користування у професійній діяльності.

Українське бюро кредитних історій

Кредитна історія – це інформація щодо ваших кредитів та дисципліни їх погашення, яку бюро отримує від банків, фінансових та лізингових компаній, кредитних спілок та інших фінансових інститутів. Дані про кожну позику зберігаються в кредитній історії протягом 10 років з моменту виконання позичальником кредитного договору.

Де можна перевірити свою кредитну історію

  • На офіційному сайті ubki.uа, у розділі Приватним особам — Кредитна історія;
  • у мобільному додатку “Кредитна історія” для iOS та Android;
  • у чат-боті “Кредитна історія УБКІ” в Telegram;
  • поштою, надіславши відповідну заяву на поштову адресу УБКІ;
  • в інтернет-банкінгу Приват24, у розділі “Мої рахунки — Кредитний рейтинг”;
  • у мобільному додатку Приват24, у розділі “Меню — Кредитний рейтинг”.

Щоб отримати кредитну історію поштою надішліть заяву на адресу ТОВ “Українське бюро кредитних історій”, 49300, м.Дніпро, а/с 7566. Заява повинна містити інформацію, яка надасть можливість ідентифікувати вас (прізвище, ім’я, по батькові, паспортні дані, ідентифікаційний код, юридична адреса, адреса проживання).

Кредитну історію відправлять рекомендованим листом на вашу поштову адресу протягом двох днів з моменту отримання заяви. Лист доставляється та вручається одержувачу особисто під розпис. У разі відсутності кредитної історії, надається довідка з підписом та мокрою печаткою.

Топ-причин, через які українці опиняються у Єдиному реєстрі боржників

За даними платформи Оpendatabot, протягом останніх трьох місяців кількість боргів українців у Єдиному реєстрі боржників зросла на 7%. Йдеться про більш ніж півмільйона нових боргів. У топі — стягнення на користь держави, штрафи за порушення ПДР та борги по кредитах.

Для порівняння, від початку повномасштабного російського вторгнення до травня 2023 кількість записів в ЄРБ збільшилась загалом на 8%. А за весь 2021 рік приріст складав майже 1,5 мільйона боргів або 29%. Найбільший приріст за останні три місяці стався в категорії “Стягнення на користь держави” — +17%. Кількість таких боргів в реєстрі найбільша, їх частка складає 22.5%.

Друга за популярністю причина, через яку українці опиняються у реєстрі боржників — це порушення ПДР. Наразі 19.7% боргів у ЄРБ стосуються саме цієї категорії. Топ-3 замикає стягнення коштів по кредитних заборгованостях — 17.5% від загальної кількості боргів українців. Варто зазначити, що більш ніж рік від початку повномасштабної ця категорія зменшувалась, натомість від початку травня спостерігається збільшення кількості боргів — +107 тисяч записів або ж 7%. Ймовірно, це пов’язано зі скасування мораторію на стягнення заборгованостей, сума яких не перевищує 100 тисяч гривень.

Ще одна категорія, в якій від травня спостерігається суттєве зростання — стягнення судового збору. За останні три місяці приріст склав +10%, а за рік їх кількість збільшилася майже вдвічі — зі 193 тисяч у серпні торік до 355 тисяч цьогоріч.

Раніше Інформатор писав про те, що “ПриватБанк” змінив правила користування кредитними коштами та про те, що роби ти, якщо вас відключили від комунальних послуг за борги.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору