Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День танкових військ України, Воздвиження Хреста Господнього: що відзначають 14 вересня в Україні та світі

14 вересня 2023 року четвер. В Україні відзначають велике професійне свято та свято церковне. Є низка народних прикмет та заборон пов’язаних із днем 14 вересня. 

Про них розповість Інформатор.

14 вересня своє свято відзначають військовослужбовці танкових військ України. До 9 вересня 2023 року це професійне свято мало назву День танкістів і святкувалося щороку в другу неділю вересня. Відтепер святкова дата встановлена на 14 вересня. Про це йдеться в указі президента Володимира Зеленського №574/2023.

“Ушановуючи мужність та героїзм воїнів-танкістів, виявлені в боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, а також з метою започаткування нових військових традицій постановляю: установити в Україні День танкових військ, який відзначати щороку 14 вересня”, – написано в документі.

Православна церква України 14 вересня за новим стилем відзначає велике православне свято Воздвиження Хреста Господнього, а також вшановує пам’ять святого Іоанна Златоустого. За старим стилем в цей день шанували святого цілителя Симеона Стовпника.

У народне свято 14 вересня наші предки дотримувалися суворого посту. Хрест Господній сприймали як символ страждань, і відмовлялися від смачної їжі, щоб вшанувати мученицьку смерть Ісуса. Вірили, що того, хто буде постити на Воздвиження, обов’язково благословить Господь.

На Воздвиження в давні часи було заведено підіймати хрести на споруджуваних церквах і в цілому починати будувати храми. Священники в це народне свято обходили селища з іконами і молитвою, а також відвідували будинки хворих і молилися за їх одужання.

Наші предки вірили, що в цей день настає справжня погодна осінь, а птахи починають відлітати в теплі краї. Ночі стають помітно коротшими, а дні – холоднішими.

За старими повір’ям, в свято 14 вересня окрім побудови нових будівель не можна починати ніякі справи, інакше вони будуть приречені на провал. Це вважалося головною забороною дня.

У народне свято 14 вересня люди збирали урожай пізніх овочів і ягід, стригли овець, заготовляли дрова. У містах проводилися осінні ярмарки, де селяни продавали все, що зібрали і виготовили за літо.

Що не можна робити

У Воздвиження Хреста Господнього не можна займатися рукоділлям, важкою фізичною працею, пранням і прибиранням. Не рекомендується в цей день підмітати підлогу, інакше можна вимести з дому все щастя.

14 вересня не можна ходити в ліс, в гори або в іншу дику місцевість, оскільки підвищується ризик зіткнення з агресивними тваринами.

У цей день залишки їжі і хлібні крихти не можна викидати зі столу, інакше в родині може наступити голод.

Не можна нікому розповідати про свої плани, інакше нічого не збудеться. Також не варто розповідати свої секрети, інакше вони всім стануть відомі.

Народні прикмети

  • Якщо погода в цей день тепла, то вся зима буде теплою.
  • Дощ і гроза віщують дощову осінь.
  • Сонце пригріло – до теплої і сонячної осені.
  • Якщо піднявся сильний вітер, то взимку часто будуть дути морозні вітри.
  • Гуси вже відлітають на зимівлю – до короткого бабиного літа і ранньої зими.
  • Якщо пропали всі мухи і комарі, то скоро сильно похолодає.

Народні традиції: 

У козацтві було прийнято в цей день уперше садити юнаків на коня – це важлива подія у житті молодого воїна.

Молодь проводила вечорниці. Хлопці готували хату та музик, а дівчата займалися їжею. Традиційно подавали вареники та кашу.

14 вересня день ткали килими.

Іменини святкують: Іван, Микола.

Раніше Інформатор писав про те, що святкують 13 вересня та про погоду на 14 вересня.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу та України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

 

 

Нагору