Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

23 червня – День державної служби України: народне свято, прикмети погоди та що не можна робити

23 червня, відзначають День державної служби України, Міжнародний Олімпійський день та Міжнародний день рожевого вина. Православна церква вшановує пам’ять священномученика і проповідника Тимофія Прусського.  У народі відоме свято під назвами Тимофіїв день, Тимофій знаменний, день привидів.

Які існують традиції та хто сьогодні відзначає іменини, – розповість Інформатор.

День державної служби України

Щорічно 23 червня Україна відзначає професійне свято – День державної служби. Подію започаткував президент Леонід Кучма 4 квітня 2003 року. Дата святкування співпадає з Днем державної служби Організації Об’єднаних Націй.

День державної служби має за мету привернення уваги українського суспільства до значного внеску державної служби у розвиток України, подяка органам державної влади за їхню сумлінну працю заради становлення нашої країни.

Міжнародний Олімпійський день

Червень 1894 ознаменувався важливою подією – в Парижі був проведений Міжнародний атлетичний Конгрес. Представники 12 країн обговорювали питання фізичного виховання. 23 червня деякий барон П’єр де Кубертен – ентузіаст за відродження олімпійського руху. Він вийшов до трибуни і представив доповідь. Суть пропозиції полягала в нових, розроблених бароном, основах Олімпійських ігор.

Конгрес, ознайомившись з положеннями, затвердив їх і погодився з тим, щоб раз на чотири роки проводити змагання за участю всіх народів.

Саме тому зараз Міжнародний Олімпійський день відзначається 23 червня. Мета свята проста і зрозуміла — зацікавлювати молодих людей, об’єднувати спільною ідеєю і пропагувати культуру фізичного виховання. Взяти участь в Олімпійських іграх можуть всі, незалежно від віку, статі або здібностей.

Міжнародний день рожевого вина

Є ще одна причина святкувати та насолоджуватися рожевим вином: у Провансі тепер є свій Міжнародний день рожевого вина (International Rose Day). Цей особливий день, встановлений Валері Руссель, власницею Châteaux Roubine і Sainte Béatrice, відзначається кожної четвертої п’ятниці червня, починаючи з 22 червня 2018 року.

Мета події — вшанувати задоволення від мистецтва життя Провансу, яке пердбачає також смакування рожевого вина. Прованс, визнаний батьківщиною рожевого вина понад 2600 років тому, займає особливе місце серед рожевих вин і відіграв значну роль у глобальному відродженні популярності рожевого вина.

Тимофіїв день

У Тимофіїв день наші предки удобрювали город гноєм і підгортали картоплю. До цієї дати можна збирати ранні ягоди, зелену цибулю і часник. Також сьогодні можна копати молоду картоплю.

День Тимофія називали день привидів. Наші предки вірили, що в це народне свято неупокоєні і не відспівані в церкві душі можуть прибувати на землю і турбувати живих. Також примари можуть посилати різні знамення, але вірити їм не можна, вважали в давні часи. Наприклад, людям можуть чутися звуки або пропадати предмети.

За давніми прикметами, в народне свято 23 червня не можна цілий день сидіти вдома, інакше здоров’я буде слабким. Обов’язково варто хоча б ненадовго вийти на вулицю, подихати свіжим повітрям і побути під сонячними променями.

Народжені 23 червня дуже чутливі і чуйні. Доволі терплячі до чужих недоліків. Дуже цінують сім’ю і готові на все заради своїх дітей. У спілкуванні дуже відкриті і нічого не приховують. Їх часто вважають наївними.

Що не можна робити 

Не можна в цей день надягати одяг навиворіт, дивитися в зламане дзеркало і користуватися зламаними або тріснутими речами.

Свято 23 червня не варто повністю проводити поодинці, інакше до кінця року будете самотніми. У цей день обов’язково запросіть когось в гості або хоча б поговоріть по телефону.

Поганою прикметою вважається заглядати в чужі вікна сьогодні. Так можна перетягнути на себе чужі проблеми і тривоги.

Після обіду 23 червня не варто виходити на вулицю без сонцезахисного крему і головного убору, інакше ризикуєте обгоріти на сонці.

Прикмети погоди 

  • Гроза і сині хмари сьогодні віщують частий град цього літа.
  • Якщо на вулиці не видно павуків, то скоро погода зміниться.
  • Погода спекотна, але повітря вологе – найближчими днями буде дощ.
  • Вранці пройшов дощ, але залишок дня сухий – до посушливого літа і дощової осені.
  • Якщо погода похмура, але бджоли не ховаються у вулик, то дощу не буде.
  • Домашні птахи себе обскубують – до швидкого дощу.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Олександр, Олексій, Василь, Іван, Тимофій, Феофан, Антоніна.

Нагадаємо, що ми писали про гороскоп на сьогодні для всіх знаків Зодіаку. Писали, що погода у Кривому Розі буде спекотною та які прем’єри можна  подивитися у кінотеатрі.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія глубінок

Нагору