Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Зазирнути у минуле Кривого Рогу: дослідження старовинних весільних фотокарток

Весілля на Криворіжжі завжди були гучними та веселими. Також це було одне з найважливіших свят кожної родини. 

Інформатор зібрав весільні фотографії молодят з Кривого Рогу, яким 70, 100 і навіть 110 років.

На найстарішому фото 1904 року – молода пара Григорій і Євгенія Несмашні та їхні свідки, усі з весільними стрічками на вихідному вбранні. Тоді ще ніхто не знав, що унтер-офіцер Григорій Несмашний воюватиме з германцями у Першій світовій війні, вступить до лав Катеринославського революційного полку. Декілька років вірно чекатиме його дружина Євгенія. 26 червня 1918 року червоний комбат Григорій Несмашний загине у бою.

Весільне фото зроблене на Криворіжжі, 1904 рік

На іншому фото напис: «В день весілля 8 червня 1918 року. Рудник С. Колачевського. Нечитайло». Це, напевно, прізвище нареченого, а значить і наречену так уже називатимуть. Раніше мало хто з молодиць залишав дівочі прізвища, було прийнято за звичаєм обирати прізвище чоловіка. Виправка молодого та дороге вбрання свідчать про те, що ця сім’я не з простого люду, певно з криворізьких різночинців.

В день весілля 8 червня 1918 року. Рудник С. Колачевського. Нечитайлом

Наступне фото, на якому зображені три рідні сестри. Вони вбралися у білі сукні невипадково, адже восени 1931 року віддають заміж Агафію (посередині). Сестри Тетяна (ліворуч), Агафія і Параска Колтуновські зібралися так невимушено востаннє, в очікуванні сестриного нареченого.

Три сестри на весільному фото. Криворіжжя, 1931 рік

Проаналізувавши фотографії, яким 70 років, можна побачити, що наречені завжди обирали масивні вінки, які символізували чистоту і цнотливість нареченої, та біле вбрання. А до гуляння запрошували не лише родичів, а й всіх сусідів. Про це свідчить велика кількість людей на загальних весільних фото.

Кривий Ріг, 1948 рік.

Вулиця Упіта, Саксаганський район. 1957 рік. Гуляють весілля

Вулиця Упіта, Саксаганський район. 1957 рік. Викуп

Вулиця Упіта, Саксаганський район. 1957 рік. Танці у дворі

Вулиця Упіта, Саксаганський район. 1957 рік. Викупають наречену

Весілля. Кривий Ріг. Коксохім. Кінець 50-х.

У парку Шахтарський. Традиційний весільний знімок на тлі пам’ятника воїнам-визволителям. Кінець 1960-х, початок 1970-х років.

Весілля на Криворіжжі. 1950-ті роки

Повоєнне Криворіжжя. Весілля у селі Атаманівка. Тепер це західна частина села Глеюватки (вулиця Вишнева). Дата знімку: 13 липня 1953 року.

Джерело: портал “ДніпроКультура”.

Фото: Криворізька старовина.

Раніше Інформатор повідомляв, скільки пар одружилися у Кривому Розі за першу половину 2023 року. Також ми показали, як виглядали криворізькі школярі на Криворіжжі 70 років назад.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

 

 

Нагору