Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чи мають право представники військкомату заходити у квартиру для вручення повістки

В Україні тривають воєнний стан та загальна мобілізація. Представники військкоматів вручають повістки у громадських місцях та блокпостах. Але частіше вони приходять до дому до призовника. Чи мають право ці люди заходити до оселі?

Як повідомляє Інформатор з посиланням на адвокатку юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко, представники військового комісаріату та поліції можуть мати законне право звернутися на територію подвір’я чи у квартиру для вручення повістки. Проте вони повинні мати при собі офіційні документи, що підтверджують їхній статус та повноваження. Громадянин має право перевірити ці документи.

Зазвичай такі дії здійснюються з попередньої згоди або попередженням власника житла, зазначає адвокат. Проникнення без дозволу може порушити права громадян та викликати негативну реакцію.

Тому фахівець радить, якщо є питання чи сумніви щодо відвідування житла представниками військового комісаріату, важливо діяти згідно зі своїми правами та вимагати офіційні документи.

У разі відмови від прийняття або підпису повістки, важливо мати на увазі, що це не звільняє вас від зобов’язань, які можуть бути визначені в повістці. Офіційні документи, такі як повістки, мають юридичну силу, і відмова від їх підпису не звільняє вас від можливих наслідків”, – звертає увагу юрист.

Раніше Інформатор писав про те, чи можна відмовитися від повістки, яку вручають на роботі та про те, що на Дніпропетровщині намагалися видати повістку “під дулом пістолету”.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Джерело: РБК – Україна

Альона Свірідова

Нагору