Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День підприємця, Міжнародний день хмарочоса: що відзначають 3 вересня в Україні та світі

3 вересня 2023 року неділя. Важливих державних свят в Україні немає. Є свято професійне, свята цікаві та свято церковне. З останнім пов’язані низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

У першу неділю вересня в Україні своє професійне свято відзначають підприємці. Підприємець – це людина, яка спрямовує свою діяльність на виробництво товарів та надання послуг, отримуючи прибуток та сплачуючи податки. Підприємці завжди ініціативні, впевнені у собі, творчі та енергійні. Такі люди є надважливими для економіки і соціального життя суспільства. Без приватного бізнесу неможливо уявити промисловість і будівництво, сільське господарство і торгівлю, інші важливі галузі економіки. У важкий період війни українські підприємці продовжують створювати нові робочі місця та своїми податками наповнювати бюджет країни. Вони активно допомагають ЗСУ, займаються волонтерською діяльністю, тримаючи на собі економічний фронт України.

Серед цікавих свят 3 вересня відзначимо Міжнародний день хмарочоса. Найперший хмарочос був побудований в 1885 році в Чикаго. Він мав 10 поверхів та висоту 42 метри. Найвищий хмарочос нашого часу називається Бурдж Халіфа. Він знаходиться у Дубаї та має 828 метрів заввишки

Однією із загальних рис хмарочосів є сталевий каркас, до якого підвішені навісні стіни, а не опорні стіни звичайної конструкції із залізобетону. 

3 серпня християни  вшановують пам’ять мучениці Васси Алонської разом із трьома її синами. У цей день заведено прибирати льон. Говорили: «Баба Василина про льони піклується». Льон спочатку стискали і розкладали на луках, і з нього повинна була вийти зайва волога, що зробило б сам льон дуже гнучким і м’яким. Згодом льон використовували для виробництва одягу.

Вважалося, що за неакуратну роботу на цьому терені можна поплатитися здоров’ям.

Крім того, намагалися не розсердити вищу силу, яка стежить за полями – її уявляли у вигляді молодої синьоокої дівчини зі світло-русявим волоссям, а називали Лляниця.

3 вересня збирали урожай яблук і заготовляли яблучну консервацію на зиму. Наші предки збором яблук займалися з ранку, щоб фрукти не встигли нагрітися і були покриті росою. Вважалося, що так в них збережеться максимум користі. Для міцного здоров’я в цей день обов’язково варто з’їсти домашнє яблуко.

Також у свято 3 вересня господині займалися заготівлею на зиму домашньої капусти. Квасили капусту у великих дубових бочках. Замість оцту, якого у наших предків не було, брали кислі ягоди журавлини і брусниці. Квашену капусту часто додавали в український борщ взимку, коли свіжих качанів не було.

Дата 3 вересня вважається дуже вдалою для будь-якої творчості і рукоділля. Дівчата в Київській Русі часто присвячували цей день вишивці рушника. Восени наступав період весіль, і кожна українка повинна була встигнути вишити весільний рушник до заручин, інакше наречену вважатимуть невмілою господинею.

Що не можна робити

  • Не можна смітити грошима і робити необдумані покупки;
  • Не можна ходити в гості;
  • Не рекомендується слухати поради з боку.
  • Не можна ігнорувати власні передчуття. Треба прислухатися до себе і діяти так, як велить серце.
  • Дітям заборонено грати в полі. Вважається, що вони можуть злякати добру силу, яка літає в цей день над луками і ріллею

Народні прикмети

  • Якщо в цей день стоїть гарна погода, то, згідно з прикметами, протягом наступних чотирьох тижнів буде теж тепло і сонячно, без дощів;
  • Багато жолудів вродило 3 вересня – на Різдво буде багато снігу;
  • Миші роблять гнізда на копицях – за прикметами, осінь буде дощовою і довгою;
  • Люди, які народилися 3 вересня, можуть бути добрими цілителями;
  • За вітром судили про погоду на найближчий час: північний – похолодає, південний – до тепла, західний – до сонячної погоди, східний – до дощу;
  • Верхівки беріз пожовкли – до ранньої осені. Якщо дерево знизу жовтіти почало, то «бабине літо» довгим буде, а холоди настануть нескоро;
  • Кури линяють – зима буде теплою;
  • Миші зерно крадуть – до холодної і сніжної зими;
  • Багато павутини – до тепла;
  • У лісі горобини багато – до дощової осені. Якщо ягід мало, то до сухої.

Іменини святкують: Павло, Тадей, Марфа.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 2 вересня та про погоду на 3 вересня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору