Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Міжнародний день пам’яті жертв тероризму, День поета, Всесвітній день Аватара: що відзначається 21 серпня в Україні та світі

21 серпня 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є важлива дата, свята цікаві та свято церковне. З ним пов’язані низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

21 серпня – Міжнародний день пам’яті та поминання жертв тероризму. Зараз у світі існує ціла держава терорист. Це росія яка вже дев’ять років поспіль веду війну з Україною. 24 лютого 2022 року ця країна лише посилила використання терору як методу війни. Терор через катування, вбивства, зґвалтування, насильницьке переміщення місцевого населення на окупованих територіях, який до того ж має ознаки геноциду. До методів терору можна віднести також планомірні авіаційні та ракетні удари по цивільних об’єкта, у тому числі й Кривого Рога.

Терористична діяльність у сучасному світі – це неприпустимий злочин, за який повинна настати належна відповідальність – не важливо, терористами є група політичних чи релігійних радикалів, а чи одна з найбільших країн світу.

 Також 21 серпня – День поета. Свято було засноване 1994 року Вільямом Сихгартом. Він є британським філантропом, видавцем та підприємцем. Цього дня відбувається нагородження поетів. Заснування свята Вільям пояснив тим, що у світі є дуже багато поетів, які залишаються невизнаними. Головна мета події – показати талановитих людей та більше розповісти про їхню творчість.

21 серпня щорічно відзначається незвичне свято – Всесвітній день Аватара. У перекладі з мови санскрит «аватар» означає «сходження». У філософії індуїзму цим терміном позначається сходження бога з духовного світу у мирське буття з якоюсь конкретною метою. Саме цього дня у 2009 році відбулася прем’єра першого трейлера легендарного фільму «Аватар» режисера Джеймса Кемерона.  

21 серпня Православна церква вшановує пам’ять святителя Мирона-чудотворця, єпископа Критського. Наші предки вважали, що 21 серпня гуляли сильні вітри, які виникали нібито з нізвідки і закручувалося з пилу, листочків і гілочок. «Вітри-вітрогони пил погнали по білому світу, заголосили по красну літа», – говорили люди. Вони вірили, що вітри починаються або закінчуються за велінням бога вітру Стрибога.

Після прийняття християнства на Русі свято залишилося, але вітер вже став сприйматися як «Божий подих». А оскільки 21 серпня згадували Мирона Критського, то слов’янське свято було перейменовано і отримало назву Мирон Вітродуй або Вітрогон.

Цього дня люди виходили в ліс збирати ожину. Ягода була дуже соковитою, кисло-солодкою і дуже корисною. Знаючи про її властивості, її використовували як протизастудний і жарознижувальний засіб. З ягоди робили різні заготовки на зиму, пекли пироги і робили вино. А з листя заварювали чай.

А ще в цей день ворожили на мрію і бажання стоячи на перехресті: якщо після задуманого на вас подув сильний вітер в обличчя, то скоро все збудеться.

Дівчата і хлопці займалися ворожінням на кохану людину. Відуни могли наводити нудьгу на інших і навіть насилати хвороби.

Більшість з цих «процедур» проводили саме на перехрестях доріг, коли дув вітер. Через це на Мирона не рекомендується нічого підіймати з землі на перехрестях.

Що не можна робити

  • Не варто займатися домашніми клопотами.
  • Не можна будувати плани на далеке майбутнє.
  • Не можна мити в будинку підлоги. Вважається, що якщо почати мити підлогу, разом з брудом можна вимити щастя і достаток.
  • Не треба приймати важливих рішень, укладати угоди.

Народні прикмети

  • Який Мирон, такий і січень.
  • Якщо вранці туман і роса, значить, погода буде хороша.
  • Паморозь вранці обіцяє хороший врожай наступного року.
  • Якщо вода у водоймах опівдні тиха, значить, осінь буде спокійна, а зима м’яка.
  • Великий урожай ягід в лісі – до холодної зими.
  • Горобина горить вогнем – до морозної зими.
  • Негода в цей день буде мати затяжний характер і протримається до Бабиного літа.
  • На Мирона Вітрогона опеньки і брусниця в лісі з’являються.

Іменини святкують: Герман, Григорій, Омелян, Зосим, Касьян, Леонід, Мирон, Микола, Федір.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 20 серпня та про погоду на 21 серпня.

Дізнавайтесь головні новини Кривого Рогу та України першими на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору