Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Україні для «відновлення справедливості» планують змінити алгоритм нарахування пенсій

Рівень пенсій в Україні для більшості громадян залишає бажати кращого. Річ у тому, що формула розрахунку пенсій, що діє, значно занижує їх. І це планують змінити заради “відновлення справедливості”.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на видання “На пенсії” та  міністерку соцполітики України Оксану Жолнович,  солідарна пенсія має покривати певний відсоток заробітку, який людина отримувала протягом життя, для підтримки того рівня, до якого ця людина звикла. В усіх країнах цей рівень покриття вимірюється відсотково. Це стандарт. Якщо ти пропрацював 30-35 років, то 40% твого середнього рівня заробітку маєш отримувати і на пенсії. У Міністерстві соцполітики зараз опрацьовується навіть більший відсоток, щоб солідарна та накопичувальна частина перевищувала 40% заробітку.

Жолнович зауважила, що це складно, бо на 11 мільйонів пенсіонерів в Україні приблизно 13 мільйонів осіб, які сплачують соціальні внески. Тому щоб пенсіонер отримував 6-7 або 10 тисяч гривень, людина, яка працює, має сплатити трохи більше 10 тисяч гривень соціального внеску.

«Багато хто в Україні не платить такий великий ЄСВ. Тому необхідний ресурс треба шукати десь і ми зараз над цим працюємо», – пояснила міністерка.

Потребує реформування і сам механізм нарахування пенсії.

«Діюча формула розрахунку пенсії з урахуванням індексацій дуже занижує реальну вартість заробітку. Скажімо, пенсія 2000-го у 300 гривень в еквіваленті середньої заробітної плати була непоганою. А тепер із індексацією це просто мізер. Індексація постійно відстає і це несправедливо. Зараз працюємо над тим, щоб кожна людина мала чіткий алгоритм нарахування пенсії з урахуванням відпрацьованого стажу та сплачених внесків. І щоб цей алгоритм завжди був прив’язаний до якихось базових величин», – підсумувала вона.

Раніше Інформатор писав про те, що пенсіонери з мінімальними пенсіями зможуть розраховувати надбавку та про те, які категорії пенсіонерів отримають великі виплати після перерахунку влітку.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору