Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Українки просять дозволити без рецепта продавати  засоби екстреної контрацепції: петиція набрала 25 тисяч голосів

Петиція до Кабінету міністрів щодо дозволу продавати без рецепта препарати екстреної контрацепції набрала необхідну кількість голосів. Під нею підписалися понад 25 тисяч людей. Тепер уряд має її розглянути та вирішити, чи можна продавати препарати типу “Постинор” без лікарського рецепта.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та громадську активістку Тамару Злобіну.

В Україні зазвичай працюють з проблемою, коли вона вже сталась, і виправляють наслідки. А маємо мислити наперед і не допускати проблем. Тому цією петицією ми діємо на випередження, щоб впровадити в Україні найкращі європейські практики. Дякую авторкам петиції, Ользі Гайович, Анні Туманян та іншим низовим активісткам. Наступні кроки – звернення до Держлікслужби та виробників препаратів” – написала вона.

Тамара Злобіна додала, що робота на перспективу загалом мало властива українському суспільству. А для неї це тема – виклик і новий горизонт можливостей як керівниці Гендеру і громадської діячки.

Нагадаємо, влада  у суспільстві розгорілась дискусія щодо препаратів екстреної контрацепції. Одні кажуть, що українки надто захоплюються призначенням ліків самій собі, а препарати такого типу можуть бути небезпечними для здоров’я. Особливо ризикують дівчатка-підлітки, які нерідко зловживають цими медикаментами, перевищуючи дозування та приймаючи їх безконтрольно.

Інші відстоюють думку, що засоби екстреної контрацепції в часи війни мають бути доступними хоча б тому, що почастішали випадки зґвалтувань наших жінок росіянами. Крім того, візит до лікаря та отримання електронного рецепта іноді займає кілька днів, а такі препарати треба вживати упродовж 12 годин від виникнення ризику потенційної небажаної вагітності.

Раніше Інформатор писав про те, що голова МОЗ пояснив, як будуть продавати ліки з 1 квітня та про те, як отримати безплатні ліки у разі бронхіальної астми та хвороб нижніх дихальних шляхів.

Дізнавайтесь головні новини Кривого Рогу та України першими на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Нагору