Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Які черги мобілізації існують в Україні та яка йде зараз

В Україні продовжений воєнний стан та загальна мобілізація. Більшість українців хвилює, кого можуть мобілізувати у цей період, адже існує декілька хвиль (черг) мобілізації.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Закон України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію“, існує чотири хвилі (черги) мобілізаційного призову

  1. Перша хвиля, або оперативний резерв — військові, які мають практичний бойовий досвід. Чоловіки першої хвилі мають вік до 40 років, переважно служили в АТО або ООС.
  2. Друга хвиля — колишні строковики та контрактники, що мали військовий досвід до 2014 року.
  3. Третя хвиля мобілізації — мобілізаційний резерв — сюди входять офіцери запасу, які не увійшли в попередні хвилі мобілізації, та чоловіки, що закінчили військові кафедри ВНЗ.
  4. Четверта хвиля — громадський резерв — призивають усіх чоловіків, які можуть воювати й не мають протипоказань за віком чи станом здоров’я.

Як розповів заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв, лише четверта хвиля передбачає, що у війну йдуть усі чоловіки.

Він пояснив, що зараз Україна перебуває  на другій черзі мобілізації. Але якщо країна буде в небезпеці і реальна загроза втратити державність, то підуть усі, як це було 24 лютого.

Чернєв заявив: “Думаю, це обов’язок кожного чоловіка захищати власну країну. Однак на сьогодні ми про цей варіант не говоримо. Ми маємо ресурс стримувати росіян на сході та півдні України”.

Раніше Інформатор писав про те, хто зі студентів має право на відтермінування від мобілізації та про те, хто має право служити за місцем проживання.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору