Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Хто з українських чоловіків може вийти на пенсію у 50 та 55 років: основні вимоги

Більшість українців, як чоловіків, так і жінок, мають право вийти на пенсію у 60 років. Для цього в них повинно бути 30 років стажу. Але деякі категорії чоловіків можуть стати пенсіонерами вже у 55, чи навіть у 50 років.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на видання “На пенсії”, претендувати на дострокову пенсію можуть робітники, які працювали в умовах повного дня на підземних роботах або в особливо шкідливих та складних умовах. Відповідно до списку № 1 виробництва, робіт, професій, позицій та показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, ці громадяни можуть  вийти на пенсію у 50 років, але треба мати принаймні 25 років стажу роботи. 

Робітники зі списку № 2. Це стосується тих, хто працює в шкідливих і складних умовах, але не на підземній роботі. Вони можуть подати заявку на вихід  на пенсію у 55 років, проте треба мати щонайменше 30 років стажу роботи.

Працівники сільського господарства. Трактористи-машиністи, що працюють на полях, можуть вийти на пенсію  у віці 55 років. Але вони повинні мати загальний стаж роботи щонайменше 30 років, з яких вони повинні працювати безпосередньо на тракторі щонайменше 20 років.

Водії міського пасажирського транспорту та важких автомобілів, які також працюють у важких та шкідливих умовах. Згідно з умовами, ця категорія осіб може піти на заслужений відпочинок у віці 55 років. Проте для дострокової пенсії вони повинні мати щонайменше 30 -річний стаж, з яких принаймні 12 років та 6 місяців у зазначеній позиції. 

Для призначення дострокової пенсії потрібно звернутися до будь-якого відділення Пенсійного фонду, незалежно від місця реєстрації чи фактичного проживання. Це також можна зробити це в Інтернеті через електронний портал Пенсійного фонду України.

Раніше Інформатор писав про те, хто з медичних працівників має право на дострокову пенсію та про те, що пенсіонери, які виїхали за кордон, зможуть отримати виплати через Укрпошту.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору