Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Учасники бойових дій можуть раніше вийти на пенсію: які будуть виплати

Йде війна. Аби захистити свою Батьківщину, все більше українців вимушені змінити свої мирні професії на військові та зі зброю у руках відстоювати незалежність України. І пенсійне забезпечення таких людей відрізняється від пенсій людей цивільних. 

Як повідомляє Інформатор з посиланням на експерта Сергія Коробкіна, пенсія учасників бойових дій залежить від того, чи є майбутній пенсіонер кадровим військовим, який служив все життя в ЗСУ, або ж пенсію оформляє цивільна людина, яка отримала статус учасника бойових дій, наприклад, ставши добровольцем. Розрахунок цих пенсій буде відрізнятися.

Пенсія кадровим військовим розраховується залежно від кількості вислуги років та сум грошового забезпечення.

Пенсія контрактникам, добровольцям, бійцям ТрО обчислюється на загальних підставах, залежно від наявного страхового стажу і зарплати.

Всі учасники бойових дій отримують надбавку до пенсії у розмірі 25% прожиткового мінімуму. Станом на 1 липня 2022 року це становить 506,75 грн. Крім того, для них передбачена ще цільова грошова допомога в розмірі 40 грн.

Загальний розмір пенсії УБД не може бути меншим ніж 210% прожиткового мінімуму. Тобто наразі така пенсія не може бути меншою за 4 256,70 грн.

Розмір пенсії УБД не може бути меншим ніж 210% прожиткового мінімуму. Наразі це не менше за 4 256,70 грн.

Базовий розмір пенсії за вислугу років складає 50-55% сум грошового забезпечення військовослужбовця. За кожний рік вислуги понад 20  років пенсія додатково збільшується ще на 1-3% залежно від виду служби і пункту, за яким призначається пенсія. Максимальний розмір пенсії не може перевищувати 70% сум грошового забезпечення. Також загальний розмір пенсії не може бути меншим, ніж розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, що з 1 липня становить 2027 грн. Загальний розмір пенсії, призначений за Законом, не може бути менше, як 3854 грн.

Громадяни, нагороджені, зокрема, орденами, мають право на доплату до пенсії. Її розмір складає від 20 до 40 відсотків прожиткового мінімуму (від 405,40 до 810,80 грн).

Є також військові, яким може бути надано статус особи, яка має особливі заслуги перед Батьківщиною. Наприклад Герої України, яким починаючи з 2014 року вручено орден «Золота Зірка», особи, нагороджені орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, орденом княгині Ольги трьох ступенів. Зараз за цей статус доплачують до пенсії 70% прожиткового мінімуму, тобто 1418,90 грн (2027 х 70%).

З 1 січня 2023 року розмір цієї доплати мають суттєво підняти. Залежно від нагороди доплати тим, хто має особливі заслуги перед Батьківщиною, складатимуть щомісяця від однієї до трьох мінімальних зарплат. Зараз мінімальна зарплата в Україні становить 6500 грн.

Доплата за особливі заслуги встановлюється незалежно від виду пенсії.

Відрізняється й вік виходу на пенсію. Учасник бойових дій, який не є кадровим військовим, може вийти на пенсію на 5 років раніше і повинен мати страховий стаж.

Кадрові військові, якщо мають достатню кількість років вислуги, стають пенсіонерами років на 15-20 раніше, ніж інші учасники бойових дій.

В цілому,  всі чоловіки, які мають статус УБД, можуть виходити на пенсію у 55 років, жінки – у 50. Чоловікам необхідно мати не менше 25 років страхового стажу, жінкам – 20 років. Але кадрові військові. які мають необхідну вислуги років, можуть вийти на пенсію раніше. Відповідне право на зниження пенсійного віку мають і близькі родичі військових, які загинули під час бойових дій.

Пенсія військовим за вислугу років призначається:

  • незалежно від віку – за наявності 25 років військової вислуги, а льотчикам і підводникам – за наявності 20 років,
  • в 45 років – якщо на день звільнення в цьому віці військовий має не менше 25 років загального стажу, з яких не менше 12 років і 6 місяців календарної вислуги,
  • в 45 років – якщо на момент звільнення військовий має 20 років вислуги, незалежно від загального стажу.

Окремі види військової служби можуть зараховуватися до вислуги років у полуторному, подвійному і навіть потрійному розмірі. Наприклад, в потрійному розмірі зараховуються періоди участі в бойових діях, в тому числі час безпосередньої участі в АТО.

Військова служба може бути зарахована і в загальний стаж, якщо мова про призначення звичайної пенсії за віком.

Раніше Інформатор писав про те, наскільки збільшилась пенсія в Україні з 1 березня та про те, які категорії пенсіонерів отримають великі виплати після перерахунку влітку.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору