Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Україні громадяни можуть вийти на пенсію на 10-15 років раніше: умови

Деякі українці можуть достроково вийти на пенсію. На заслужений відпочинок можна відправитися навіть на 10-15 років раніше за встановлений термін. Є список професій, які дозволяють скористатися цією перевагою.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Як відзначають у Пенсійному фонді, достроково на пенсію можуть вийти українці, які виховують тяжкохворих дітей, та багатодітні батьки (тільки один з них). Багатодітні українці вже майже рік мають право виходити на пенсію до досягнення пенсійного віку (60 років для жінок та 65 років для чоловіків). При цьому правила для матерів та батьків різняться.

Це передбачає закон 2040-IX, який набрав чинності 2022 року. Документ розширив список українців, які можуть вийти на пенсію достроково, включивши до нього багатодітних батьків. Крім того, раніше вийти на пенсію також можуть:

  • працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці. Чоловіки – після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах, жінки – після досягнення 45 років та при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на вказаних роботах;
  • працівники, трудовий договір з якими було розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу через зміни в організації виробництва та праці за 1,5 року до встановленого законодавством пенсійного віку;
  • військовослужбовці, особи начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ, які брали участь у бойових діях, а також стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих при захисті Батьківщини або при виконанні інших обов’язків військової служби. Чоловіки – після досягнення 55 років та за умови стажу роботи не менше 25 років, жінки – після досягнення 50 років та при стажі роботи не менше 20 років;
  • працівники, які мають не менше половини стажу роботи зі шкідливими та важкими умовами праці, на пільгових умовах отримують пенсію зі зменшенням віку на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам та за кожні 2 роки такої роботи жінкам;
  • працівники льотного та льотно-випробувального складу при вислузі років на цих посадах не менше 25 років у чоловіків та не менше 20 років у жінок.

Нагадаємо, як змінилася пенсія українців після індексації у Дніпропетровській області. Писали, як оформити пенсію, перебуваючи за кордоном та що пенсіонери, які виїхали за кордон, зможуть отримати виплати через Укрпошту.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору