Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Яку пенсію отримають криворіжці, які не отримали достатнього страхового стажу

З 1 січня 2018 року Законом України встановлено умови виходу на пенсію залежно від тривалості страхового стажу. Особам, які досягли пенсійного віку, але не мають відповідного страхового стажу та права на пенсію, виплачується державна грошова допомога у розмірі до 2600 гривень.

Про це повідомляє Інформатор за посиланням на Департамент соціальної політики виконкому Криворізької міської ради.

Особам, які досягли пенсійного віку, але не мають права на пенсію, виплачується державна грошова допомога у розмірі, що становить різницю між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не більше 100 % прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Від 1 липня 2022 року в Україні планово збільшився розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб – з 2481 гривні до 2600 гривень. Відповідно зросла сума пов’язаних із ним одноразових виплат.

Відповідно до статті 26 Закону пенсійний вік і право на призначення пенсії за віком визначається залежно від набутого особою відповідного страхового стажу та становить 60, 63 та 65 років.

Особи мають право на призначення пенсії за віком:

  • після досягнення віку 60 років за наявності страхового стажу, зокрема, з 1 січня 2023 по 31 грудня 2023 року – не менше 30 років;
  • після досягнення віку 63 років за наявності страхового стажу, зокрема, з 1 січня 2023 по 31 грудня 2023 року – від 20 до 30 років;
  • після досягнення віку 65 років за наявності страхового стажу, зокрема, з 1 січня 2023 по 31 грудня 2023 року – від 15 до 20 років.

Умовами призначення державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю є наявність віку 65 років, стажу не менше 15 років та малозабезпеченість.

Дізнатися, який стаж необхідний для призначення пенсії за віком в залежності від року виходу на пенсію та віку можна у таблиці.

А перевірити свій стаж можливо на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/) або в мобільному застосунку Дія у розділі послуги.

Стаж

Раніше ми розповідали, хто з українців має право отримати 3 тисячі гривен доплати протягом 6 місяців. Також писали, що в Україні зміняться правила нарахування грошової допомоги для ВПО .

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору