Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

“Ніхто не знав, що війна триватиме так довго”: в Україні зміняться правила нарахування грошової допомоги для ВПО

В України, з 1 серпня, зміняться правила нарахування грошової допомоги для ВПО. Тепер, щоб отримати виплату для ВПО, потрібно відповідати оновленим умовам. Частина вимушених переселенців втратять право на отримання державної допомоги.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Ситуацію з новим порядком прокоментувала перша заступниця міністерки соціальної політики Дарія Марчак.

“Ми продовжуємо на пів року допомогу для тих осіб, які отримують її, наприклад, з квітня чи липня 2022 року. Тобто вже понад рік. Або шість, дев’ять місяців. Таким чином вони сукупно будуть отримувати цю допомогу 15, 18 місяців чи більше. І це насправді дуже великий період. Коли ухвалювалось рішення про допомогу для ВПО, це робилося з припущення, що воєнний стан пробуде недовго. Ніхто не знав і не міг передбачити, що війна триватиме так багато місяців. Тому в той час і не з’явився обмежувальний термін для надання виплат”, — розповідає Марчак.

Влада пояснює зміни важливістю знайти баланс заради стимулу працевлаштування. Адже зараз велика кількість людей отримують до десяти тисяч гривень на родину, а тому можуть дозволити собі не працювати. Це невигідно державі.

“Дуже важливо, щоб люди зрозуміли, що в них є час, коли держава буде їм допомагати, але він не нескінченний. Цей час у них є, щоб здійснювати свої зусилля для своєї фінансової забезпеченості”, — пояснила Марчак.

Новий порядок виплат переселенцям

На початку липня Уряд затвердив новий порядок фінансової допомоги для ВПО. Документ передбачає ряд нововведень. Так, виплати в розмірі 2000 на дорослу людину та 3000 грн на дитину або людину з інвалідністю зможуть отримати переселенці, яким вже призначили допомогу до кінця 2024 року починаючи від 1 серпня 2023 року. Внутрішнім біженцям припинять виплати з 1 серпня за таких умов: вони перебувають закордоном понад 30 днів або ж повернулись до свого фактичного місця проживання. Не будуть платити також тим, кого засудили.

Вже з 1 вересня 2023 року втратять право на виплати: люди, які придбають автомобіль, якому менше п’яти років (з винятком придбання авто волонтерами та передачу його у державну власність); придбали нерухомість на понад 100 тисяч гривень (виняток, якщо це житло отримано за державні чи міські бюджети); мають на депозитному банківському рахунку кошти на понад 100 000 гривень; придбали валюту або банківські метали на понад 100 000 гривень (винятки від благодійних організацій); мають у власності житло, де вже не тривають бойові дії, а території не є тимчасово окупованими (за умови, що площа житла понад 13, 65 м2 на одного члена родини).

Влада сама верифікує необхідність виплат або скасування. У разі позитивного оновлення ходити до ЦНАПІв або соціальної служби не варто.

Раніше ми розповідали, що робити ВПО, якщо затримують виплати. Писали, що в Україні подовжили грошові виплати переселенцям, але не всім.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

 

 

 

Нагору