Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Православні України відзначатимуть церковні свята в інші дати: ПЦУ офіційно перейшла на новий календар

Помісний Собор Православної Церкви України ухвалив остаточне рішення про перехід на новоюліанський календар. Відповідне рішення підтримали 156 делегатів зі 161 присутнього. Це означає, що в Україні офіційно змінюються дати церковних свят.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, Митрополит ПЦУ Епіфаній заявив, що церква офіційно переходить на новий календар з 1 вересня цього року. За його словами, календарна комісія вже його підготувала, щоб не було жодних перешкод з практичної точки зору. При цьому парафії та монастирі ПЦУ, за бажанням (що має бути офіційно оформлено на парафіяльних зборах), можуть продовжувати залишатися на старому календарі.

Після переходу на новий календар віряни будуть відзначати деякі свята за новоюліанським стилем в інші дати, а не у звичні. Зокрема:

  • День святого Миколая в Україні будуть святкувати 6 грудня замість 19 грудня;
  • Різдво – 25 грудня замість 7 січня;
  • Собор Пресвятої Богородиці – 26 грудня замість 8 січня;
  • День преподобної Меланії (Щедрий вечір, Маланки) – 31 грудня замість 13 січня;
  • Хрещення Господнє – 6 січня замість 19 січня;
  • Стрітення Господнє – 2 лютого замість 15 лютого.

Що стосується Великодня, то визначати це свято будуть як і раніше. Це також стосується Вознесіння та Трійці (Зелені свята).

Раніше Інформатор писав про те, коли у 2023 році святкують Троїцю та про те, що символізують кольори та візерунки на великодніх яйцях

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору