Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

“Сіра” та “чорна”: в ДБР розповіли про схеми ухиляння від мобілізації в Україні

В Україні йде війна та триває загальна мобілізація. А разом з тим з’являються ті, хто не бажає служити та шукає шляхи уклонитися. Попит народжує пропозицію.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на інтерв’ю “Радіо Свобода” радниці з комунікації Державного бюро розслідувань (ДБР) Тетяни Сап’ян, існують так звані “сіра” та “чорна” схеми ухилення від мобілізації.

Сіра» схема – це отримання «липової» довідки з допомогою військкоматів і керівного складу цих центрів комплектування. Комісія військово-лікарська також до цього залучена. Це «липові» довідки про уникнення від мобілізації, про опікунство, про інвалідність.

І, звичайно, за певну суму грошей, ці люди думають, що можуть ще повирішувати через військкомати можливість перетнути кордон. Але будь-яка довідка про непридатність все одно має обмежений термін дії. Це може бути відстрочка на 6 місяців. Треба мати на увазі, що рано чи пізно (війна не закінчується) тебе можуть мобілізувати.

А є і «чорні» схеми – це які пов’язані безпосередньо з перетином кордону. «Чорна» схема – це коли тебе проводять невідомими стежками через ліс колишні лісники, які зараз не мають посади, але просять: даєш 4-5 тисяч доларів і ми тебе проведемо. Які через річку можуть переправити військовозобов’язаних чоловіків. Або, наприклад, запропонувати за 5 тисяч доларів прокататися на задньому сидінні у фурі, тобто це ті автівки, які курсують між європейськими країнами і Україною, доставляючи ті чи інші товари. Це «чорна» схема, як уникають від мобілізації.

За словами Тетяни Сап’ян, наразі ДБР має понад 100 кримінальних проваджень щодо зловживань. Але обвинувальних актів 8, зазвичай це одна-дві людини обвинувачується, які працювали, так би мовити, у зв’язці. Тобто 8 обвинувальних актів, де підозрюється 18 громадян, які мали певні службові повноваження і зловживали ними. Ці обвинувальні акти вже в суді. Є понад два десятки підозр. І розслідування тривають.

Раніше Інформатор писав про те, що в Україні з’явилися повістки нового зразка та про те, що чекає на військовозобов’язаних чоловіків, які не прибули у військкомат за повісткою.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору